jornades del pollastre pota blava i la carxofa prat

millors restaurants de catalunya: cuina catalana de temporada, menú degustació km 0 ./ restaurants agt baix llobregat

 

El Padrí del Març Gastronòmic 2018,

Albert Mendiola, cuiner de l’Any 2017


Des que em vaig plantejar tornar a casa, tenia claríssimes dues coses. La primera, que volia fer cuina tradicional catalana amb un altre toc i que ho volia fer amb els productes autòctons i de temporada.


Així que el 2012 vaig tenir l’oportunitat de fer-ho molt a prop de casa, al barri on vaig viure des dels 9 anys. I amb la meva parella, la Patrícia Torres, vam començar aquesta aventura. Des del principi sabíem que la carxofa seria la protagonista a la nostra cuina. Fins i tot un dels noms que vàrem pensar per al restaurant tenia molt a veure amb aquesta flor d’hivern que tant apreciem a la nostra comarca.


Voldria agrair als productors del Pota Blava per la feina de recuperar i mantenir aquesta raça de pollastre que ens permet oferir als nostres comensals sabors autèntics i com els d’abans. 


De seguida vam participar en les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat, perquè la nostra filosofia era i segueix sent la d’utilitzar el producte del nostre entorn, donar valor al productor i difondre

la riquesa del Baix Llobregat. Voldria agrair als productors del Pota Blava per la feina de recuperar i mantenir aquesta raça de pollastre que ens permet oferir als nostres comensals sabors autèntics i com els d’abans.


Agrair també a l’Associació de Gastronomia i Turisme per fer difusió del producte de proximitat, involucrar als restauradors i organitzar aquestes jornades. És per a mi tot un honor haver estat nomenat padrí del Març Gastronòmic, les Jornades del Pota Blava i Carxofa Prat, en aquesta novena edició. Seguim, doncs, unint esforços per mostrar la riquesa en productes de la nostra comarca: tenim una gastronomia que encara té molt a dir i amb aquests ingredients només podrem recollir bons fruits.


Albert Mendiola.

 

Jornades Gastronòmiques de la Carxofa Prat i el Pollastre Pota Blava

Del 1 de març al 8 d’abril 2017,  el Baix Llobregat i el Barcelonès >> 32 propostes de 32 restaurants implicats amb el territori i la cuina de proximitat interpretada per homes i dones compromesos al capdavant de les cuines dels seus establiments. 

Clicant damunt de cada enllaç podreu veure les propostes de menús degustacions, les dades de contacte, el / la xef de cuina... Bon profit!


Carxofa Prat, la reina del Delta

La Carxofa Prat, amb gairebé 100 anys d’història, és la reina dels cultius del Delta central i assoleix un mateix sabor i paladar de gran qualitat. Per tot això, actualment s’està treballant en l’obtenció del distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). 


El tipus de terreny del Delta del Llobregat, profund i fèrtil; el clima ben temperat per la protecció de les muntanyes i l’acció marina de la Mediterrània fan que la carxofa sigui aquí més dolça i tendra.


Segons la nota de tast realitzada per l’Escola d’Hosteleria de Castelldefels, es defineix la Carxofa Prat com a “lleugerament àcida, fresca, intensa, dolça i bellutada. Gustosa i suau. Aquestes característiques contrasten amb les carxofes d’altres procedències, especialment per la suavitat del seu gust, i ser menys oxidativa, així com per la seva textura fina, i la suau astringència produïda per la tenacitat de la carxofa.


"La Carxofa Prat és un producte molt versàtil i polivalent. La podem menjar a cullerades com una sopa, la podem menjar com si fosin patates xips, la podem fer a la brasa, pot fer parella amb un pollastre… és un producte fantàstic."

Carme Ruscalleda, padrina del Març Gastronòmic 2015. 
El Pota Blava, un pollastre únic

Parlar del pollastre de la Raça Prat és parlar d’un pollastre criat pels criadors del Baix Llobregat. El Pota blava es cria a l’aire lliure i se li dóna una alimentació ecològica a base de productes naturals (blat de moro, pa amb segó i verd). 


Necessita disset setmanes de criança abans de ser sacrificat per al consum i la seva producció s’estén durant tot l’any. La IGP (Indicació Geogràfica Protegida) garanteix la seva qualitat.La cria del Pota Blava està perfectament regulada. Han de

ser criats a l’aire lliure, en galliners on no poden superar els 8 animals per metre quadrat i alimentació natural, amb pinsos sense greixos d’origen animal. En la seva alimentació hi ha,

com a mínim, un 65 % de cereals.La carn del Pota Blava és de color intens i textura més forta, i necessita ser cuinada d’una forma especial. És més dura i necessita una bona estona de cocció (aproximadament unes dues hores). Les carns del pollastre i el capó Prat destaquen per la seva major intensitat de sabor i aroma, una menor pastositat i major duresa i fibrositat respecte a d’altres pollastres. Un sabor que evoca el gust dels pollastre d’abans, naturals, ben criats.


El període de criança no pot ser inferior als 120 dies i està prohibit fer servir factors de creixement com antioxidants, espessants o altres de similars. Aquest procés dona com a resultat una carn uniforme, melosa i fina, molt preuada pels restauradors, sense greixos excessius i en què destaquen els sabors a fruits secs.


 
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html