peix i marisc mediterrani: activitats al maram i al museu de la pesca  

jornades del llagostí a sant carles de la ràpita, ranxets, la cuina de torredembarra...

 

La Garoinada de Palafrugell, cuina marinera d’hivern de l’Empordà

Del 12 de gener al 25 de març de 2018, Baix Empordà >> La Garoinada és una de les campanyes gastronòmiques de les comarques gironines més conegudes i de major tradició. Va néixer l’any 1992 i el seu producte principal són les garoines. Aquesta festivitat se celebra en ple hivern durant les minves de gener i fins al mes de març, quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment.    Llegir-ne més

Saber-ne + >> Receptes amb garoines
Ranxets: La cuina

a Torredembarra

Del 20 de març al 31 de desembre 2017, Tarragonès >> Es coneix com a " Ranxo" el menjar fet perquè degustin un grup més o menys nombrós de persones i que generalment es compon d'un sol plat, com els que feien els pescadors a bordo de les seves barques per donar de menjar a tota la barcada o l'àpat que els pagesos menjaven al tros... Ranxets doncs, ha esdevingut la manera singular d'anomenar aquest àpats de cuina modesta.

Llegir-ne mésJornades Gastronòmiques

de l’Arròs a Lloret de Mar

De l’1 al 31 de maig 2017, La Selva >> Durant el mes de maig, l'Associació de Bars i Restaurants de Lloret, el Gremi d'Hostaleria de Lloret i Lloret Turisme, organitzen les Jornades Gastronòmiques de l'Arròs. Diferents restaurants de Lloret de Mar ofereixen una cuina creativa i una carta especialitzada.

Llegir-ne més
La Galera a Alcanar, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar

i Sant Carles de la Ràpita

Del 10 de febrer al 5 de març 2017, Terres de l’Ebre >> aquests municipis s’uneixen un any més per oferir exquisits menús gastronòmics als seus restaurants, tenint com a protagonista la galera, producte local i de qualitat típic de la mar de l’Ebre, durant les Jornades Gastronòmiques de la Galera.       

Llegir-ne més
Jornades del Calamar

de Cambrils

Des de l’1 fins el 16 d’octubre 2016, Baix Camp >> Durant aquests 16 dies de durada, els restaurants oferiran uns menús tancats amb el calamar com a protagonista als seus establiments. Els preus dels menús oscil·len entre els 18,50€ i els 43€ i entre ells  podrem trobar plats de la  cuina més tradicional i conservadora cambrilenca a l’espectacularitat i sempre sorprenent cuina d’autor .

LLEGIR-NE MÉSFesta de l’Anxova

a L’Escala

2 d’octubre 2016, Alt Empordà >>>  Cada any, el primer diumenge d'octubre té lloc la Festa de l'Anxova. La festa consta de l'entrega d'una anxova d'or a alguna personalitat relacionada amb el món de les anxoves i, a més a més, ruta de la tapa de l’anxova als bars de l’Escala

SABER-NE MÉS
Jornades del Llagostí

a Alcanar

Del 26 de maig al 26 de juny 2016, Montsià >> Hi participaran fins a 15 restaurants d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja. Entre els menús que han preparat els nostres restauradors hi trobareu: saltejat de llagostins i shiitake, canelons de llagostins, arrossos amb llagostins, broquetes de llagostins, crema de llagostins, arrebossats amb mel i coco…

SABER-NE MÉSJornades Gastronòmiques

del Plat de Mataró

Del 17/3 fins el 30/4 2016, Maresme >> Fruit de l’elaboració dels productes autòctons mataronins neix el Plat de Mataró: Pèsols amb Sèpia i Patates, un plat guisat de cuina mediterrània que té les seves pròpies jornades. El gust del pèsol de floreta i la seva qualitat fan que sigui conegut arreu com a "la perla verda del Maresme"

SABER-NE MÉSAnem a l’Abadejo!

a Tortosa

Del 15 al 27 de març, Baix Ebre >> Us presentem les IX Jornades Gastronòmiques de l’Abadejo, que aquest any estrenen dates i format respecte anys anteriors. Del 15 al 27 de març podreu gaudir en diferents establiments associats del territori d’un PLATERET + COPA DE VI per 5€

SABER-NE MÉSCarnaval i la Cuina del Bacallà

a Tossa de Mar

De l’1 al 29 de febrer 2016, La Selva >> Els restaurants que participen a la campanya oferiran un menú de tres plats, en el que es donarà especial rellevància al bacallà, un dels ingredients més tradicionals i més versàtils dels plats de Quaresma de la nostra cuina..

SABER-NE MÉSPremi a la pesca sostenible

20-07-2013 El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha ofert a les instal·lacions de la llotja pesquera de la Confraria de Pescadors de Blanes el Premi WWF al Mèrit en la Conservació 2013el premi al Comitè de Cogestió del Pla de Gestió de la Sonsera, i a la resta de pescadors de la modalitat.

LLEGIR-NE MÉS 

Maram a l’Escala

MARAM, el Centre d’Interpretació del Peix, és una aposta de la Confraria de Pescadors de l’Escala per fomentar la cultura del peix, donar a conèixer la vida i la feina del pescador, fomentar la pesca responsable i transmetre valors de respecte pel medi ambient i, en especial, pel medi marí.

La Confraria de Pescadors de l’Escala és pionera en varis aspectes, però dos dels més rellevants són la venda per subhasta per intranet i la creació del Centre d’Interpretació del Peix. Aquestes dues singularitats, sumades a la pesca responsable que es duu a terme des de la Confraria i un entorn extraordinari, fan d’aquest projecte una actuació única i pionera a tot l’estat.

MARAM es situa prop d’importants valors naturals i històrics, així com geològics, botànics i marins. En especial, els espais protegits del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, la duna litoral de Sant Martí d’Empúries, i el futur parc natural del Montgrí, Medes i Baix Ter, els quals suposen un alt valor com a recurs i eina d’estudi de la zona.

Amb l’objectiu de dotar al projecte d’activitats i mitjans, es proposa destinar aquesta  instal·lació al foment de l’educació ambiental, mitjançant visites guiades, cursets, seminaris, lloguer de sales...

Activitats al Maram

MARAM ofereix activitats per adults, lúdiques i divertides, per apropar-nos a la pesca i els pescadors, l’anxova de l’Escala, i la gastronomia de la zona. També s’ofereixen visites combinades amb altres recursos propers
Activitats Escolars: MARAM és un centre ideal per tal d’aprofundir en el món de la pesca i del pescador. Podrem conèixer diferents arts de pesca i les seves barques, les parts del port, la pesca sostenible i responsable que impulsa la Confraria de l’Escala, com manipular peix fresc o cuinar un petit tastet.

http://www.maram.cat/ca/activitats/escolars

Tallers Infantils: Taller de salaó familira, cuina kids d’estiu, amb temps i una canya.

De Grup: Del port al pot, un capvespre al port, Subhasta del peix blau + esmorzar

Gastronòmiques: Taller d’arròs caldós, tapes modernes, eix, com el cuinem?, maridatge de vins i anxoves.

Pescaturisme: La pesca tradicional, en embarcacions petites, permet compartir de manera molt directa i personal l'experiència diària del pescador.

Entre aquestes arts de pesca trobem el tresmall, que és una art molt antic que utilitza diferents tipus de xarxa segons la temporada i tipus de pesquera. Amb aquesta xarxa s'agafen tot tipus de peixos, així com crustacis i mol·luscs.

L'activitat consisteix a pujar a bord d'una d'aquestes embarcacions i acompanyar el pescador en un matí de pesca. Tot resseguint la costa contemplarem les vistes, mentre veiem com el pescador feineja.

Viu una experiència autèntica, única i inoblidable!!


Calendari d’activitats de Juliol

www.maram.cat/calencari juliol 2016

www.maram.catPropostes de l’Espai

del Peix de Palamós

APROFITA LA TEMPORADA DEL PEIX BLAU: BO, SALUDABLE I ECONÒMIC

Aprofita la temporada de peix blau per gaudir d'un dels aliments d'origen animal més bons, saludables i econòmics del mercat. Des de l'Espai del Peix es vol potenciar el consum d'espècies com la sardina, l'anxova, el verat o el sorell - el conegut peix blau, font de l'Omega-3 - per les seves excel·lents qualitats nutricionals i culinàries, a preus molt assequibles.

La tradició de pesca de peix blau al nostre país és antiquíssima, i s'ha menjat de molt diversa forma: fresca, a la planxa, en caldos, sopes o suquets; en conserva, salada o en escabetx. Durant segles, Catalunya ha estat una potència exportadora de salaons de peix, reconeguda internacionalment per la qualitat de la seva producció. Avui, la flota d'encerclament proveeix els mercats de matèria prima d'excel·lent qualitat tractada amb la màxima cura. A Palamós, el 2012 es van pescar més de 600 tones de sardina i anxova.

Els especialistes recomanen incloure aquestes espècies en qualsevol dieta saludable pels efectes beneficiosos en la nostra salut: disminueixen el risc de trombosi, milloren les funcions cerebrals, cognitives i i ajuden en molts processos metabòlics.

Deia Josep Pla, parlant de la sardina de Catalunya, "...Pel maig entra en el seu moment literalment culminant. La sardina llavors és grossa, grassa, greixosa, de carn dura però suau. És el moment d'enfrontar-s'hi d'una manera decidida i impel·lent."


www.espaidelpeix.org


LA TONYINA DE

L’ HOSPITALET  DE L’ INFANT

La tonyina, una marca gastronòmica del municipi

La tonyina és el producte gastronòmic per excel·lència de l’Hospitalet de l’Infant. Es tracta d’un peix blau, amb una textura dura, però d’una gran melositat que li confereix els greixos que acumula en el moment en que és pescat, quan es troba en plena migració cap a mars càlids per pondre els seus ous.


És precisament en aquesta migració que radica la seva vinculació amb el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Antigament, durant el seu trajecte cap a aigües càlides, la tonyina es capturava mitjançant una tècnica anomenada “almadrava”, que consistia a encerclar els peixos amb xarxes per poder-los pescar amb arpons. Perquè aquest sistema fos efectiu, calien platges en forma de badia i de no massa profunditat, una característica de les costes de l’Hospitalet de l’Infant (de fet, una de les platges emblemàtiques del municipi rep el nom de “L’Almadrava”, que a la seva vegada dóna nom també a un nucli del municipi). Durant centenars d’anys, aquest fet va atreure pescadors de tot l’arc mediterrani que aprofitaven les característiques de les platges locals per pescar les tonyines, just en un lloc de pas com és la Costa Daurada. La presència d’aquests pescadors va deixar una gran tradició gastronòmica i una empremta identitària molt important. 

Jornades de la Galera a Cambrils

Des del 2 fins el 25 de febrer 2018, Baix Camp >> Entre els dies 3 al 26 de febrer de 2017, Cambrils celebra per tretzè any, les Jornades de la Galera. Durant aquests dies, aquest crustaci serà el protagonista als restaurants, concurs per a joves cuiners, receptes i degustacions populars. 18/02/18 Galerada popular !   Llegir-ne més

La Galera a Alcanar, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar i La Ràpita

Del 9 de febrer al 4 de març 2018, Terres de l’Ebre >> aquests municipis s’uneixen un any més per oferir exquisits menús gastronòmics als seus restaurants, tenint com a protagonista la galera, producte local i de qualitat típic de la mar de l’Ebre, durant les Jornades Gastronòmiques de la Galera.

Llegir-ne més
Jornades del Llagostí

a Sant Carles de la Ràpita

Del 4 de novembre al 10 de desembre 2017, Montsià >> Catorze establiments, entre restaurants, muscleres i la Confraria, cuinaran llagostins en la diada que tindrà lloc el 4 de novembre al Pavelló Firal i que encetarà les jornades, fins al 10 de desembre.

Llegir-ne mésMenú de la Gamba a Palamós, Calonge-Sant Antoni, Vall-llobrega

Del 6 de maig al 16 de juliol de 2017 >> Des de les profunditats més secretes de la mediterrània, vergonyosa amb la visita de cada nou pescador, la nostra gamba passeja el seu cos vermellós, tota coqueta, per llotges i mercats.

Llegir-ne mésJornades Gastronòmiques de la Tonyina Roja a l’Ametlla de Mar

Del 28 d’abril al 14 de maig 2017, Baix Ebre >> Les Jornades Gastronòmiques de l’Ametlla de Mar són l’aparador dels productes de la seva llotja i una mostra de les millors receptes dels seus restauradors. En aquesta setmana la protagonista és la tonyina roja i els nostres cuiners, que amb les seves tècniques tant tradicionals com innovadores, ens delectaran amb els diferents menús que oferiran durant les jornades gastronòmiques. 

Llegir-ne mésJornades Gastronòmiques del Bacallà a Pineda de Mar

A partir del 17 d'abril i fins l'1 de maig, Maresme >> El bacallà serà el protagonista gastronòmic de la vila durant la segona quinzena d'abril. Durant aquests dies, els restaurants pinedencs oferiran plats amb el bacallà com a ingredient principal.

Llegir-ne mésMes del Peix Blau

a Blanes

Des de l’1 fins el 30 d’abril 2017, La Selva >> Blanes destina gran part de la seva cartellera culinària als productes locals. El mes d’abril es dedicarà al peix blau. Els restaurants adherits aquestes jornades ofereixen un menú especial, amb el producte estrella. Tots els aliments que es troben dins d’aquesta campanya provenen de la Llotja de Blanes.

Llegir-ne mésCuina del Bacallà i el Peixopalo

a Sant Feliu de Guíxols

De l‘1 de març al 13 d’abril 2017, Baix Empordà >>> Dos ingredients tradicionals durant el període de la Quaresma a les taules ganxones, i reinterpretat pels restaurants de la Ciutat, que hi participen oferint un menú complet o plats dins la carta.

    Llegir-ne mésJornades de la Galera

a Cambrils

Des de 3 fins el 26 de febrer 2017, Baix Camp >> Entre els dies 3 al 26 de febrer de 2017, Cambrils celebra per tretzè any, les Jornades de la Galera. Durant aquests dies, aquest crustaci serà el protagonista als restaurants, concurs per a joves cuiners, receptes i degustacions populars.

Llegir-ne mésPalamós Gastronòmic,

del mar a taula

De l’1 al 31 d’octubre 2016, Baix Empordà >> La gastronomia és un dels pilars de l’oferta turística, cultural i patrimonial de la vila de Palamós. Els productes autòctons provinents de la mar, el peix, el marisc, la gamba…tractats amb cura per les mans expertes dels millors xefs o per les mans sàvies de tradicions dels pescadors, de les àvies, dels palamosins i palamosines, han projectat Palamós mitjançant la descoberta de la seva oferta gastronòmica.

LLEGIR-NE MÉSPrograma d’activitats d’estiu

del Museu de la Pesca de Palamós

El Museu de la Pesca proposa un programa d'activitats per descobrir, conèixer, aprendre i gaudir de Palamós, del mar i del patrimoni marítim i pesquer dels nostres pescadors: visites guiades, excursions i rutes, tallers didàctics, show-cookings i demostracions de cuina, pescaturisme... Tria la teva activitat!

Consulta l'agenda d'activitats 

Visita guiada a la subhasta del peix, taller de nusos mariners, La cuina del peix a l'antiguitat, Taller de cuina del peix per a famílies, Visita guiada al Palamós de Truman Capote...

www.museudelapesca.org

 
DEL  MAR
XOCOMEL
XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
DELICATESSEN.html
MERCATS
MERCATS.html
RESTAURANTS
RESTAURANTS.html
NITGOURMET
NITGOURMET.html
ESCAPADES
ESCAPADES.html
FORMACIÓ
FORMACIO.html
AGENDA
AGENDA.html
DEL CAMP
DEL_CAMP.html
PORTADA
PORTADA.html
LLET & LACTIS
LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/
► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html