mercat i cuina de la tòfona negra a vic

què fer aquest cap de setmana? trufforum- fira i demostracions de la cuina de la tòfona d’hivern a osona

 
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
DEL MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html

Trufforum Vic  - Mercat i cuina de la tòfona

Divendres, dissabte  i diumenge 25, 26 i 27 de gener de 2019, Osona >>

Trufforum és un esdeveniment internacional ideat i promogut des de l’European Mycological Institute (EMI) que neix amb l’objectiu de promocionar l’ús responsable de la tòfona europea a les cuines domèstiques i professionals. Durant dos dies la capital d’Osona serà``també la capital de la tòfona d’hivern i la seva cuina per a aficionats i professionals.

Trufforum Vic  -

Mercat i cuina de la tòfona


TRUFFORUM | VIC - 2019

Cap de setmana de tòfona

26 i 27 de gener 2019 - Edifici EL SUCRE | Vic

Horaris:

Dissabte 26 de gener de 10 a 14 i de 16 a 21 hores

Diumenge 27 de gener de 10 a 14 hores

Accés Gratuït


Trufforum és un esdeveniment internacional ideat i promogut des de l’European Mycological Institute (EMI) que neix amb l’objectiu de promocionar l’ús responsable de la tòfona europea a les cuines domèstiques i professionals. Els propers 26 i 27 de gener, la ciutat de Vic acollirà la 2ona edició de Trufforum, agafant el relleu a la ciutat de Saragossa que en va acollir la primera edició el febrer de l’any 2017.


El congrés anirà adreçat tant als professionals com a un públic més general. La vessant més especialitzada

inclourà xerrades i ponències on s’exposaran iniciatives d’interès compartides a altres territoris i avenços tècnics

en el conreu de la tòfona. La part més popular serà molt àmpliai hi haurà un conjunt d’activitats populars

adreçades a aficionats i gastrònoms relacionades amb

el món de la cuina, un mercat de la tòfona o un

concurs de gossos tofonaires, entre d’altres.


Trufforum-Vic en destacarà un ambiciós programa d’activitats per a professionals del sector de la tòfona i aficionats a la gastronomia i dos espais expositius amb la tòfona com a protagonista.


El Mercat de la Tòfona.

Un mercat amb la representació d’associacions de productors procedents de Catalunya, Espanya i França. Al Mercat de la Tòfona, els visitants del Trufforum podran comprar tòfona negra (Tuber melanosporum) d’alta qualitat. Tota la tòfona que es comercialitzi al Mercat haurà passat per un control de qualitat que en garantirà la qualitat, la traçabilitat  i la seva classificació.


El Market Trufforum.

L’espai que conjugarà la presència de productes agroalimentaris trufats d’alta qualitat i experiències turístiques amb la tòfona amb empreses del sector professional  i empreses o institucions vinculades a Trufforum.

Tots els productes (agroalimentaris, productes estètics, etc) que s’exposin i es comercialitzin, estaran elaborats exclusivament amb tòfona negra i seran lliures d’aromes sintètics i naturals.


Programa PRO.

La Sala de Plens del Consell Comarcal, acollirà el programa de ponències i xerrades de caràcter tècnic i científic adreçades al sector professional de la tòfona amb prestigiosos ponents internacionals. La inscripció a les activitats serà gratuïta i es realitzarà a través d’aquest web a partir del 15 de desembre.


Programa ON.

El recull d’activitats adreçades als aficionats/ades a la cuina i a la cultura gastronòmica. Espais i activitats per descobrir la tòfona de la mà dels millors especialistes.

 1. Auditori Marià Vila d’Abadal. Tallers de cuina demostratius en directe de la mà de prestigioses cuineres i cuiners especialistes en la cuina de la tòfona, en un auditori amb capacitat per a 200 persones i d’accés lliure i gratuït.

 2. Aula de la tòfona. Programació de  tasts  i activitats interactives amb la tòfona i altres productes agroalimentaris com a protagonistes, amb els millors especialistes.

 3. T&T, Tapes & Tòfona. De la mà del prestigiós col·lectiu Osona Cuina, i celebrant ja una nova edició de les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona, els visitants del Trufforum podran adquirir i degustar tapes amb la tòfona negra com a ingredient protagonista i a preus populars.

 4. Espai Tòfona. El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’European Mycological Institute seran els amfitrions de l’Espai Tòfona, el lloc on els visitants podran iniciar-se en la cultura de la tòfona negra, amb l’exposició de tòfona i qualitats, zones de producció destacades, conservació, observació amb microscopis, etc.


Programa General

Dissabte 26 de gener

Horari de 10'00 a 14'00 i de 16'00 a 21'00 Edifici el Sucre:

 1. Activitats PRO

 2. Activitats ON: showcooking, tastos guiats..

 3. Mercat de la Tòfona

 4. Market Trufforum

 5. Tapes & Tòfona


Diumenge 27 de gener

Horari de 10'00 a 14'00 - Edifici el Sucre:

 1. Activitats PRO

 2. Activitats ON: showcooking, tastos guiats..

 3. Mercat de la Tòfona

 4. Market Trufforum

 5. Tapes & Tòfona

Plaça Major: Concurs de Gossos Tofonaires


Trufforum-Vic està organitzat per l'European Mycological Institute (EMI), OFIM (Organisme Autònom de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic), el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), i la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic - Delegació d'Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona.
La ciutat de Vic disposa de l’única llotja de l’Estat espanyol amb preus de venda de tòfona públics. La comarca d’Osona gaudeix d’una gran tradició en la recol·lecció de tòfona silvestre i és un producte estratègic a la promoció de la seva gastronomia.El sector de la tòfona a Catalunya

La tòfona és coneguda pel seu aroma i sabor, i constitueix un dels ingredients privilegiats de la gastronomia internacional. Actualment, hi ha uns 180 espècies d’aquest gènere al món, essent la tòfona negra (T. melanosporum) la més apreciada de les que es produeixen a Catalunya.


La tòfona negra es troba de forma silvestre al sud d’Europa, principalment a França, Espanya i Itàlia, tot i que puntualment la podem trobar a altres països de l’àmbit mediterrani. A Catalunya, la tòfona té una presència important, representant el 30% de la superfície tofonera coneguda a l’Estat espanyol. Es troba principalment a les zones calcàries de mitja muntanya del Prepirineu i de la serralada Prelitoral i presenta un gran potencial per al desenvolupament del seu cultiu.


El conreu de les tòfones ocupa a Catalunya unes 1.000 hectàrees i pot convertir-se en una activitat complementària a les activitats agràries tradicionals, diversificant l’economia rural i afavorint un reequilibri territorial. Aquest cultiu està desenvolupant l’activitat econòmica en zones rurals de Catalunya degut a l’entrada en producció de les primeres plantacions, la creació de noves activitats empresarials al voltant de la seva comercialització, la producció de planta inoculada i del turisme gastronòmic o a partir d’altres activitats relacionades amb el conreu de tòfones.


El  sector tofoner constitueix a Catalunya una important  font d'ingressos per a un determinat segment de la població rural, especialment al Prepirineu i la serralada Prelitoral i  també a altres zones de mitja muntanya.Podeu trobar tota la programació detallada a l’enllaç adjunt: 


 

temps de tòfona / Trufforum Vic

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..