festa del brut i la bruta de torà : arriba el carnaval !

què fer aquest cap de setmana? festes de carnaval a la catalunya central.

 

divendres i dissabte 14 i 15 de Febrer 2020, Torà, la Segarra > Festa que gira al voltant d’uns personatges tradicionals: el Brut i la Bruta i el Bonic i la Bonica, ara convertits en gegants. Amb aquest títol es coneix la festa que se celebra a Torà el dissabte de la setmana abans de Carnaval.

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..

 

La Llordera de Torà : inici del carnaval

amb el Brut i la Bruta

divendres i dissabte 14 i 15 de Febrer 2020, la Segarra >


Al 1750 ja se celebrava la festa de "La Llordera", dansa que se suposa que era d’origen pagà.

L'origen de la festa del Brut i la Bruta, es troba en l'antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el dia de Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder. Aquesta antiga celebració està documentada, al menys, des de mitjans del segle XVIII i després de la seva desaparició degut a la Guerra Civil de 1936 i posterior Franquisme, es recuperà el 1990.


El Brut i la Bruta 2020

programació


FESTA DEL BRUT I LA BRUTA 2019

CARNAVAL TORÀ

DIVENDRES 14 DE FEBRER

16:15h - RUA INFANTIL – Plaça del Pati – Rua amb els petits bruts i brutes del “CEIP Sant Gil” i de la “Llar d’Infants El Jardí”
18:00h - PARC INFANTIL - Pavelló poliestortiu
23:30h – NIT DE CIRC – Pavelló poliesportiu – Entrada 2€ – Festa temàtica amb els PD Croks Life i Dj Send0


DISSABTE 15 DE FEBRER

11:00 - CARNAVAL INFANTIL – Plaça del Pati - Rua amb Tabalers infantils d'Agramunt

12:00 - CARNAVAL INFANTIL - Convent - Espectacle/concert amb KaraokesBand KIDS

16:45h - PREGÓ DE CARNAVAL – Plaça del Pati – El pregó començarà amb l’entrega del PREMI AL MILLOR BALCÓ , i tot seguit la millor sàtira toranesa s’apoderarà de la plaça.

Acte seguit - RUA DE CARNESTOLTES – La dansa del Bonic i la Bonica iniciarà la rua amb la Xaranga DAMM-ER.

Acte seguit - BOTIFARRADA i BINGO BRUT

23:30h - NIT DE DISFRESSES – Pavelló Poliesportiu – Dj David Beatz + La Loca Histeria + Batokatú Oliana + Sixtus La Llordera de Torà : inici del carnaval

amb el Brut i la Bruta

A partir de 1994 amb la creació del Brut com a gegant, s'introdueix aquest nou element a la Festa. Actualment es compta amb sis gegants i un gegantó de mans lliures, tots sortits del taller solsonenc dels Casserres. Els gegants representen els personatges de la Festa, el Bonic i la Bonica i el Brut i la Bruta, el símbol del poble, el Brau Constantí i personalitats del poble, el Sargentet. El Gegantó és una versió més petita del Brut per que sigui portat per la canalla.   


La festa del Brut i la Bruta conserva tots el personatges propis de l'antiga festa de la Llordera. Aquests personatges eren; el Bonic i la Bonica, una parella de joves, de posat noble i vestits amb robes luxoses, que ballen les danses de la festa de forma acurada. El Brut i la Bruta una segona parella, vestits de calderer i filadora, bruts i malt girbats, que salten i ballen de forma esbojarrada i fan mofa del Bonic i la Bonica. La Lloca, una jove vestida de catalana, que va sobre una mula o altre animal de carrega, amb portadores on, originalment, es guardaven les viandes que es recollien pel berenar del Dijous Gras. I el joves vestits amb roba de festa, personatges que en un principi feien la funció de recollir els aliment entre el públic i porta a porta, però que actualment ajuden a fer passadís i obrir els espais per realitzar les diferents danses.   

 

L'acte central de la Festa del Brut i la Bruta és la rua del dissabte per la tarda. Aquest acte és el que guarda tots els elements propis de l'antiga festa de la Llordera, a part d'alguns nous elements afegits a partir de la seva recuperació. Aquests elements són, els trabucaires, el prego, la rua i la botifarrada. 


https://www.facebook.com/BrutiBruta
©ball dels gegants Autor: Ramon SunyerPodeu trobar tota la programació detallada al pdf adjunt: 

https://www.viladetora.net/festa_del_brut_i_la_bruta_la_llordera_de_tora.html


Ho organitza: Associació del Brut i la Bruta
 

La Llordera de Torà : inici del carnaval amb el Brut i la Bruta

temps d’hivern / festes del carnestoltes

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país