fira de la caça i la tòfona del berguedà a olvan

on anem avui prop de barcelona? mercat de la tòfona, activitats per a tota la família, showcooking, cuina de proximitat ...

 

Jornada i fira de la Caça i la Tòfona del Berguedà a Olvan

Diumenge 1 de març de 2020 >>> Olvan i Cal Rosal tornaran a acollir una nova edició de la Fira de la Tòfona. Escapa't a la Fira de la Tòfona del Berguedà i descobreix aquest tresor agrari i culinari tan preuat!  Un cap de setmana ple d'activitats, demostracions de cuina i parades de tòfona fresca.

Primera jornada i fira de la caça

i la tòfona a Cal Rosal


Saps quines tòfones neixen a Catalunya? Saps com cuinar-les de manera fàcil? Coneixes on comprar-les? I, sobretot, les has tastat mai? La Fira de la Tòfona del Berguedà respon totes aquestes preguntes. Degustacions, tallers, xerrades, menús especials, concurs de gossos tofonaires...

 


Cal Rosal que ja va acollir durant anys la fira de la tòfona, ara amplia la mirada cap a la caça i el producte de proximitat.


El proper diumenge 1 de març, a la porta del comerç de Cal Rosal, tindrà lloc la 1ª Jornada gastronòmica i producte de proximitat de la caça i la tòfona (consulteu el programa) que inclourà fira de productes, xerrades divulgatives, show cooking, tasts gastronòmics i activitats infantils.


Aquesta jornada, de només un matí, estarà destinada al públic en general que senti interès tant per la tòfona com per la caça a la nostre comarca i pel producte local en general.


Començarà amb un esmorzar popular i acabarà amb un show cooking amb tast gastronòmic basat en la cuina de la caça i de la tòfona del Berguedà.


Les Jornades tècniques explicaran com aquests productes poden ser una oportunitat pel territori. Paral·lelament hi haurà activitats per la canalla i durant tot el matí es podrà passejar i comprar productes a les parades de productors locals.


PROGRAMA

  1. A les 9h Obertura del recinte i esmorzar popular (fins a les 11h)

  2. A les 10h Xerrada “Caça i gastronomia” a càrrec del Dr. Santiago Lavín, catedràtic de la facultat de veterinària (UAB).

  3. A les 11h Xerrada “El conreu de la tòfona negra, una oportunitat per al desenvolupament rural.” A càrrec de Dani Oliach del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

  4. A les 12h Show cooking a càrrec del Restaurant La Cabana de Berga membre de l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà A les 13h Tast gastronòmic a càrrec d’Hostaleria i Turisme del BerguedàAquesta jornada s’engloba dins de la Campanya Gastronòmica de la Cuina de la Caça i de la Tòfona

del Berguedà que s’allargarà fins al 31 de març.

Podeu trobar plats de tòfona i caça a molts

restaurants de la comarca, consulteu els participants

de la campanya a:

Campanya gastronòmica de la caça i de la tòfona.Segons Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, “Veiem la necessitat imperiosa de recuperar aquesta campanya a Cal Rosal on va ser epicentre de la Tòfona durant anys i enguany gràcies a la gent del gremi d'Hosteleria i Turisme i l'Ajuntament d'Olvan conjuntament amb el nostre acompanyament volem començar per donar uns segona oportunitat a la campanya i al municipi”.


La combinació la combinació dels productes de caça i tòfona, és fruit de la seva coincidència estacional. Tot i que la temporada de caça s’inicia al novembre-desembre, i la temporada de tòfona s’inicia al gener, ambdós productes comparteixen mesos fins al març.


Aquesta jornada, de només un matí, estarà destinada al públic en general que senti interès tant per la tòfona com per la caça a la nostra comarca i pel producte local en general. On hi trobaran espais d’oci, però també espais més tècnics on es mostrarà el potencial d’aquests productes i l’oportunitat que representen per al territori.


Entre els diferents paradistes que participaran a la fira, hi podrem trobar tòfones i altres bolets, així com formatges i olis fets amb tòfona. Però també embotits i formatges artesans i altres productes i productors del territori.


Lluís Vall afirma que “la difusió territorial també s'expressa gràcies als seus productes i la seva gastronomia, sense cap mena de dubte el Berguedà té una gran reputació a nivell culinari, tothom que visita el territori s'emporta també una gran experiència gastronòmica. Davant d'això i per diferenciar-nos i posar en valor una cuina de muntanya veiem la necessitat de reivindicar els productes del nostre territori i aquells que ens ofereix la temporada. Apostem per oferir una campanya gastronòmica i atrevida però diferenciadora apostar per la caça i la tòfona, dos productes de molta qualitat que conjuntament fan un maridatge exquisit”.


La coincidència temporal dels dos productes també s’aprofita per la construcció de la campanya gastronòmica, que per un costat inclou “la cuina de la caça i la tòfona”, on hi participen 11 restaurants berguedans que ofereixen plats i menús especials amb aquests productes i que es porta a terme fins el 31 de març. I per l’altre costat compta amb la jornada i fira de la caça i la tòfona del proper 1 de març.


La jornada estarà organitzada per l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà juntament amb la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal i l’Associació Cultural i Esportiva de Cal Rosal. Amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, l’Ajuntament d’Olvan, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i la Diputació de Barcelona. I el Patrocini de cava Rovellats.


Des de l'Ajuntament d'Olvan, us animem a participar als actes de la Fira de la Tòfona, així com a visitar les parades que exposaran els productes relacionats amb aquest producte tan preuat.
Podeu trobar tota la programació detallada al web adjunt: 


http://www.olvan.cat/