festa de la caldera de montmaneu, el carnaval del món rural

què fem aquest cap de setmana ? carnaval, concurs d’allioli, mercat del pagès, repartiment d’escudella...

 

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..

 

Festa de la Caldera de Montmaneu, el Carnaval de la Catalunya Rural

Dissabte i diumenge 2 i 3 de març de 2019, l’Anoia>> Per Carnestoltes un dels costums més arrelats són els grans àpats col·lectius, oferts en alguns llocs als pobres, i en d’altres que hi pren part tota la població, que és possiblement el seu origen correcte. Tothom participa en l’obtenció dels ingredients, que passen a ser comuns i tothom hi té dret. Per altra banda, Montmaneu es configura en un espai en el qual es retroben mostres i exhibicions de les antigues cerimònies de caràcter agrari que són l’origen de la gran majoria dels costums del Carnaval.


Festa de la Caldera de Montmaneu,

el Carnaval de la Catalunya Rural

Montmaneu, cap de setmana del 2 i 3 de març de 2019


Programa actes Festa Caldera 2019
DISSABTE 2 DE MARÇ

A les 6 de la tarda: Cercavila pels carrers i animació infantil amb el grup La Cremallera.


DIUMENGE 3 DE MARÇ

En el decurs de tot el matí: Encesa del foc de les Calderes i elaboració en directe de l'Escudella a càrrec del mestre calderer Sr. Josep Parera i dels calderers de Montmaneu

A partir de les 9 del matí: Esmorzar del pagès, les viandes de l'hostal: botifarra blanca, botifarra negra, cansalada, ou ferrat, pa amb tomàquet, vi i aigua. Preu 5 €


A les 1/4 d’11 del matí: 4t concurs popular d'allioli


A les 11 del matí i a la 1 del migdia: Les enfants, un exèrcit de festa. espectacle de carrer que barreja música en directe, situacions còmiques, animació i efectes priotècnics.


A les 12 del migdia: Missa solemne a l'esglèsia de Santa Maria oficiada per l'Excm. i Rvdm. Sr. Romà Casanova i Casanova, Bisbe de Vic, que beneirà les calderes a la sortida.


A 2/4 de 2 del migdia: Nomenament dels calderers d'Honor: Tomàs Molina, meteoròleg i presentador de TV3. Núria Solé, periodista i presentadora de TV3.

L'acte comptarà amb la presència de l'Excm. Sr. Marc Castells i Berzosa, President de la Diputació de Barcelona.

A les 2 del migdia: Repartiment gratuït de l'escudella entre el públic assistent. Es recomana portar estris per recollir l'escudella. Per que es vulgui quedar a dinar hi haurà un menu especial de la Caldera al Cafè del Poble.


A les 6 de la tarda: Espectacle "I ara què més?" de Pep Plaza a la sal a polivalent del rEstaurant Hotel Bayona de La Panadella. Espectacle d'humor on interpreta a una seixantena de personatges: Pep Guardiola, Eugenio, Quim Monzó, Boris Izaguirre, Matías Prats.... o cantants com Lluís Llach, Diango, Joan Manuel serrat ...

Preu de l'entrada 15 € (es pot adquirir anticipadament a l'Ajuntament de Montmaneu. Telefon: 938092010)

https://www.montmaneu.cat/actualitat/noticies/programa-actes-festa-de-la-caldera-any-2019.html


Aquest tipus d’àpats tenen el seu origen en cerimònies sagramentals col·lectives anteriors a la cultura romana, sentit que encara mantenim en els grans banquets que efectuem en grans moments de la nostra vida.


El repartiment de la caldera , una mena d’escudella, és una tradició que es conserva a la població de Montmaneu. Tradicionalment es realitzava el dimarts de carnaval, malgrat en l’actualitat té lloc el diumenge de Carnestoltes. Prèviament a la distribució del menjar entre els veïns i visitants el capellà beneeix les calderes d’escudella. Es també tradicional concursar en un típic joc de bitlles mentre les calderes amb la botifarra, trossos de cansalada, arròs, fideus i d’altres condiments s’acaben de coure.

Montmaneu vol dir muntanya en la qual hi fem estada o una parada en un lloc de muntanya. Curiosament, l’altre nucli de la població, la Panadella , disposa d’un origen etimològic de contingut molt similar al de Montmaneu, lloc de parada o d’aturada.


Així, coneixem que des d’antic, els hostals de Montmaneu han configurat la seva història. Foren lloc de descans dels combois i dels viatgers, on acostumaven a reposar els animals i passar la nit.


Podeu trobar tota la programació detallada a l’enllaç: 


www.montmaneu.cat  
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html

temps d’hivern / festa de la caldera

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país