festes de sant sebastià a matadepera

què fer aquest cap de setmana al vallès? festes de sant sebastià i festa de l’arbre a matadepera, el vallès occidental

 

Festes de Sant Sebastià a Matadepera

Del divendres 10 al diumenge 20 de gener de 2020, el Vallès Occidental >>

Les Festes de Sant Sebastià de Matadepera giren a l'entorn d'un pi que es planta a la plaça de Cal Baldiró. És un arbre que es va a buscar la nit abans i es baixa a les espatlles fins al centre del poble. Per la diada de Sant Sebastià es planta a la plaça i així comença la festa!


Festes de Sant Sebastià a Matadepera

Del 10/01/2020 - 20/01/2020, el Vallès Occidental


Reviu el passat rural de Matadepera! El pi n'és el protagonista, al voltant del qual s'organitzen les activitats. No et perdis pas la baixada del pi, ni els Balls del Tortell i de l'Arbre!


Les Festes de Sant Sebastià pretenen recuperar la Matadepera rural que un dia el poble va tenir.

Reviu el passat rural de Matadepera! 

El pi n'és el protagonista, al voltant del qual

s'organitzen les activitats. No et perdis la baixada

del pi ni els Balls del Tortell i de l'Arbre!


Les Festes de Sant Sebastià de Matadepera giren a l'entorn d'un pi que es planta a la plaça de Cal Baldiró. És un arbre que es va a buscar la nit abans i es baixa a les espatlles fins al centre del poble. Per la diada de Sant Sebastià es planta a la plaça i així comença la festa! Si ets atrevit, podràs participar en el Concurs de Grimpadors que premia amb un pernil qui arriba dalt del pi en menys temps. Si prefereixes ser espectador, no et perdis tampoc el Ball del Tortell ni el Ball de l'Arbre.


Dissabte 11 de gener de 2019 A 2/4 de 10 del matí i fins a les 3 de la tarda

FIRA DE SANT SEBASTIÀ

Pels carrers i places del centre: Plaça de Cal Baldiró, carretera de Terrassa, carrer Pere Aldavert i carrer Sant Joan, des de la Plaça de l’Església i fins al carrer de cal Beltrà


Aquest acte va creixent cada any i va agafant més importància. Per fer-la més bonica i participativa s’anima a tots els comerciants a col·laborar-hi amb una parada davant del seu establiment.


De nou us convidem a gaudir dels carrers plens de parades dels millors menjars tradicionals; tota classe d’embotits, formatges de tot arreu, fruits secs, conserves, herbes remeieres, bolets, ous, fruita, verdura i productes frescos, oli, mel, xocolata, llaminadures, pa, coques i dolços, olives, cava, cerveses, licors i vins. Et portem al poble tota l’artesania per degustar i per omplir el cistell.


No us perdeu l’ambient de l’únic mercat artesà de tot l’any. Com sempre tindrem diferents oficis tradicionals, per ensenyar als més menuts com es feien les coses abans.

Enguany tornarem a tenir la participació de diverses empreses de sectors relacionats amb les feines a l’aire lliure així com tots aquells emprenedors del nostre poble que viuen i treballen en l’entorn rural.

Com en altres ocasions la jornada comptarà amb diferents propostes culturals i musicals.

Arrossada i concurs d’arrossos

A la Plaça de Cal Baldiró. A les 2 del migdia
Mentre els darrers menuts encara grimpen el pi ja podem agafar lloc per dinar a la Plaça un espectacular arròs de muntanya a preu popular. Com altres anys, diferents equips de cuiners i cuineres del poble couran les seves millors receptes. Cadascú podrà comprar el tipus d’arròs que més bé li sembli.
Hi haurà un jurat especialitzat que avaluarà els diferents aspectes de cada colla de paellers. Com sempre allargarem la sobretaula amb tertúlies i cafès.
Hi haurà servei de bar.


BAIXADA DEL PI

A la Pedrera de l’Angelet (carrer Gaietà Vallès, a Can Prat)

A les 10 de la nit, avisats per tres petards

És l’hora d’assumir amb alegria i responsabilitat el gran repte de baixar el pi a les espatlles, unint forces i treballant en equip. Com s’ha fet sempre en les nits més fredes de l’any.
Any rere any la tasca de baixar el pi és feta pels més valents i valentes i cada any s’hi incorporen més dones.

El pi el baixarem pels següents carrers: Gaietà Vallès, Sant Miquel, Jaume Español, Plaça Sant Jordi, Sant Llorenç, Sant Joan, Ctra. de Terrassa, Sant Isidre i Plaça de Cal Baldiró. Per evitar danys als cotxes es prega que no es deixin aparcats en els carrers del recorregut.

Un any més comptarem amb la generositat de la gent de La Granja, el Toni i la Mónica obsequiaran als portadors del pi amb cervesa (fins a acabar existències). Com ja va sent habitual aquest any tornarem a gaudir de la “melodia del pi” creada especialment pel mestre Sergi Cuenca per corejar l’arribada del pi a la plaça, efectes de llum, música, malabars de foc i pirotècnia, així com altres sorpreses per fer de la baixada del pi la festa més singular i completa
Diumenge 12 de gener

PELAR EL PI

A la Plaça de Cal Baldiró A les 8 del matí

De bon matí, les persones més expertes en l’ús de la destral catalana, trauran l’escorça al pi tal com ens han ensenyat el Pauet, el Vicenç, el Quimet... D’aquesta manera quedarà a punt i llis per ser plantat i amb les condicions per ser grimpat la setmana següent.


PLANTADA DEL PI A MÀ

A la Plaça de Cal Baldiró. A les 12 del migdia

Les festes de Sant Sebastià actuals recullen l’herència de festes que se celebraven al nostre poble anteriorment com el “Pi de Maig” que es feia al voltant de les dates de la festivitat de Sant Isidre. Alhora es van recuperar activitats lligades a la mutualitat de sant Sebastià, que alguns recorden com a molt austeres però entranyables. Actualment la majoria dels actes responen a aquesta voluntat de recuperació de tot allò que ha format part del dia a dia dels nostre predecessors, intentant evitar que es perdin balls, jocs populars, reptes esportius, cercaviles, rituals, celebracions, feines, maneres de fer, menjars... en definitiva aquella memòria col·lectiva que sens dubte és cultura i que ens defineix com a poble, ens enorgulleix i ens marca camins per avançar. En aquesta línia aquests dies ens proposem fer les coses com es feien abans, amb les mans, amb les eines, amb la gent, amb l’enginy. És per això que un any més assumirem amb decisió i seny el repte de plantar el pi a mà amb l’ajuda de cordes i ternals.

D’aquesta manera es pretén preservar simbòlicament la memòria del nostre passat lligat a les feines del bosc i del camp, mantenint viva i intacta una de les nostres tradicions més antigues i singulars.


OBERTURA A TOTHOM DE LA GRAN MOSTRA GASTRONÒMICA “TASTETS”
Al Pavelló 1r d’Octubre. A les 6 de la tarda

Espectacular mostra de participació i implicació de les diverses colles, organitzades per carrers o entitats, que ens oferiran les seves receptes més secretes.
Un dels esdeveniments més genuïns, espontanis, populars i de massiva participació de tots els que es fan i es desfan al poble. Es tracta de la tradició de fer i oferir els “tastets” que supera les quatre dècades d’èxits.

L’acte estarà presentat i amenitzat per Antònia Genescà.Dissabte 18 de gener

GRAN CONCURS DE GRIMPAIRES

A la Plaça de Cal Baldiró. A les 10 del matí

Les inscripcions començaran a les 10 del matí, es tancaran en arribar als 100 inscrits.
Un dels actes més esperats de tot l’any i emblema de les festes de Sant Sebastià i del nostre poble. Des del 1975 es fa aquesta exhibició d’agilitat, força i determinació.

Diferents tècniques; peus descalços, mitjons llargs, barretines, reïna a les mans, tot s’hi val per arribar el primer fins dalt.
Començarem amb els 10 millors grimpaires classificats en el concurs infantil de grimpaires de la setmana anterior. Aquests seran el únics nens que podran mesurar les seves forces en el pi dels grans.

A continuació la resta de categories, aquestes si, amb opció de premi. Acabarem com sempre, amb els millors grimpaires d’anys anteriors.

Les categories amb premi als tres millors classificats seran:
- De 10 a 15 anys, categoria mixta i els guanyadors del pi dels nens - De 15 en endavant, masculina
- De 15 en endavant, femenina
El primer classificat de cada categoria rebrà un pernil.

Tots els grimpadors estaran encordats i assegurats per experts escaladors, grimpaires i alpinistes matadeperencs.
No us perdeu l’ambient de la Plaça, caliu de llenya i caliu humà es respiren en l’aire.


Com en altres anys la Germandat oferirà durant tot el matí el reconfortant “caldo de Sant Sebastià” i un petit tast de “menuts de porc”. D’aquesta manera passarem millor el fred i recordarem aquests menjars que eren tan tradicionals anys enrere. En aquestes dates en moltes cases es matava el porc i aquests dos plats eren part de l’esmorzar habitual.


Podeu trobar tota la programació detallada a l’enllaç adjunt: 

http://www.matadepera.cat/2020/programa-St-Sebastià.pdf


 

temps d’hivern! Festes de sant Sebastià

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..