fires i festes de la candelera a catalunya

què fer aquest cap de setmana? festes de la candelera al lluçanès, el baix ebre , l’anoia, el baix llobregat...

 
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html

Festes de la Candelera a Catalunya

El dissabte i diumenge 2 i 3 de febrer . En aquesta plana hi trobareu les informacions relatives a les festes de la Candelera de l’Ametlla de Mar i Perafita, així com els enllaços a les festes de la Candela amb plana pròpia : Molins de Rei i la Pobla de Claramunt.

Si aneu a Perafita, val la pena que feu un cop d’ull a la primera edició de les Xeres de Santa Àgata de Prats de Lluçanès, el 1r festival de foc i de llum que s’hi celebrarà.


Festes de la Candelera a Perafita


Festes i Fires de la Candelera

dv., 1 de de febrer, 10:00 – ds., 2 de de febrer, 20:00

Perafita (mapa)

Descripció

Entre moltes altres activitats, el dissabte 1 de febrer es farà la concentració i ruta amb cavalls pel Lluçanès, el sopar popular i el Ball de la Candelera, i el diumenge dia 2 es celebrarà la Fira de la Candelera i la cercavila amb cavalls i carruatges, geganters, bastoners i grallers.

La ubicació de la fira és als carrers de la població: per diferents espais.Per més informació:

Ajuntament de Perafita - Tel. 938.530.001

Correu perafita@diba.cat  Web  www.perafita.cat

Festes de la Candelera a

L’Ametlla de Mar

Dissabte,  diumenge i fins el dimarts 01 a 5/2/2019

Nova edició de la Festa major de l'Ametlla de Mar, en honor a la seva patrona, la Mare de Déu de la Candelera, amb un atapeït programa que combina els actes més tradicionals i religiosos (com la processó, l'ofrena floral o el 'Ball de la Candelera') amb els més populars i moderns (com els gegants i capgrossos, els correbars i els concerts).


Festes Majors de la Candelera a l'Ametlla de Mar

de l'1 al 5 de febrer.

La Candelera, Festa major de l’Ametlla de Mar

Com en d’altres llocs de Catalunya, l’Ametlla de Mar celebra el 2 de febrer la Festa Major de la Candelera, i com en totes les celebracions similars, la motivació principal és la devoció religiosa cap a la Patrona, la Mare de Déu de la Candelera.

Tot i que en la modernitat s’ha reduït el sentit religiós de la festa, sí que a l’Ametlla de Mar es guarda una especial devoció cap a la patrona, la qual dóna sentit a la Processó que en el seu honor se celebra el vespre de cada 2 de febrer on els caleros li reten homenatge pels principals carrers de la vila, amb un ciri (atxa) encès a la mà.


La solemnitat de la processó, la qual té el seu punt àlgid quan aquesta arriba al port, rep tradicionalment la presència de molts visitants i curiosos vinguts de les comarques properes i d’altres punts de Catalunya.


Les tradicions evolucionen però el sentit és el mateix. Això és el que ha passat amb els mossos i mosses encarregats de portar La Candelera durant la Processó. Fins a primers dels anys 80, era responsabilitat limitada dels nois que havien complit del servei militar durant l’any. Actualment repartida entre els “quintos”, nois i noies que durant l’any compleixen els 18 anys, i que a més de portar la Mare de Déu, es converteixen, junt a les pubilles, en protagonistes de la festa.


La tradició però de La Candelera no es limita al sentiment religiós, sinó que es desplega en qualsevol dels camps de la societat calera, essent la gastronomia, una de les parts més destacades, bàsicament amb els dolços més autòctons, els pastissets i els “corassons”, acompanyament de qualsevol taula ben parada.


La cultura popular s’hi veu representada al llarg dels dies de festa amb la musica de Xarangues i la presència estimadíssima dels Capgrossos (nanos), alguns convertits en veritables personatges de la imaginària popular. Gegants lligats a la història com el Sant Jordi i el Drac, amb els Pere i La Candelera, parella de gegants amb el nom dels patrons locals, encapçalen les cercaviles, tot i que la que més llueix es la de l’Ofrena floral a la Patrona, el mateix 2 de febrer.


El dia de la Dona, on les dones tenen el simbòlic privilegi de governar la població, i el dia de la Gent Gran, en el que tots els jubilats comparteixen un dinar de germanor, són d’altres de les tradicions, que tot i haver sorgit en els darrer 30 anys, han arrelat fort entre els caleros i caleres.


Revetlles musicals, aperitius populars, activitats esportives i exposicions, conflueixen durant els dies de festa en els que les tardes mantenen viva una de les tradicions més antigues de la festa, el Ball a la plaça i el sorteig de la darrera coca.


En canvi n’hi ha d’altres que s’han perdut, tot i que s’han recuperat ocasionalment com el Ball de la Candela, dansa reflectida per Joan Amades en el Costumari Català, que protagonitzaven els fadrins i fadrines en sortir de missa a la Plaça de l’Església el dia de la Festa Major, que finalitzava encenent amb ciris les faldilles de la majorala.


Aquesta tradició fou recuperada pel patrimoni cultural local, i posada en escena fa uns anys per alguns dels grups de dansa popular del país.


Per més informació:

Adreça: Av. Amistat s/n · L'Ametlla de Mar (Tarragona) 

Email: turisme@ametllamar.cat 

Telèfon: +34 977 456 477

Correu electrònic: http://www.ametllamar.cat/turisme


+ Festes de la Candelera a

Catalunya


Fira de la Candelera de La Pobla de Claramunt dissabte i diumenge al 3 de febrer, l’Anoia  festa tradicional amb els actes religiosos i els més lúdics i populars, començant pel mercat d’artesania Llegir-ne més.Les Xeres de Santa Àgata a Prats de Lluçanes dissabte i de febrer, el lluçanes-Osona  festa tradicional que rememora la crema de la vila per les tropes borbòniques  , enriquida enguany amb el 1r festival de foc i llum. La cosa promet... Llegir-ne més.Fira de la Candelera de Molins de Rei divendres, dissabte i diumenge 1 al 3 de febrer, el Baix Llobregat Multifires en una : fira de planters d’arbres i hortalisses, d’artesans, de vins i caves, cerveses artesanes, formatges...Ideal per anar-hi amb nens i paciència perquè es mulittudinària...i ideal per tastar la coradella ;) Llegir-ne més. 

temps d’hivern / festes de la Candelera

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..