festa de l’arròs de bagà o àpat dels pobres

arrossada popular, mercat de proximitat, passacarrers, ballets tradicionals amb l’esbart cadí...

 

Diumenge 10 de Febrer 2019, el Berguedà >>> Ja fa més de set-cents anys, que Bagà, aquesta petita i medieval població del Berguedà, prepara l'anomenat "àpat dels pobres" que abans sempre es cuinava el diumenge de carnestoltes.

DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html

Festa de l'arròs de Bagà

10 de Febrer de 2019, el Berguedà >>>


La Festa de l’Arròs de Bagà ja és una tradició arrelada que es celebra el segon diumenge de febrer. Enguany el 10 de febrer es la data assenyalada, per donar continuïtat a una de les festivitats més antigues del municipi, que es troba descrita a l’arxiu de Bagà des dels inicis de la fundació del poble, al segle XIII, quan els Cònsols (els antic regidors) recaptaven donatius per oferir un àpat a la gent més necessitada.

 

Segons els documents que hi consten, els dies de carnestoltes, els cònsols (regidors) passaven per les cases recaptant donatius en diners o espècies, fins i tot llenya, per oferir un àpat a la gent necessitada de la vila i als de fora.

Als actes hi assitiran membres dels consistoris agermanats amb Bagà, Vila-seca al Tarragonès i La Roca de l'Albera a França.


Programació 2019


En l’actualitat, la Festa de l’Arròs  reuneix als vilatans i persones de fora del poble, per menjar una gran paella a la Plaça Porxada. Es reparteixen més de 2.500 racions del plat, que es cuina amb l’ajuda de diversos baganesos i inclou gairebé 250 quilos d’arròs i 20 pollastres, en una paella de 2,8 metres de diàmetre.

 


Mentre es cuina el tradicional arròs els presents poden gaudir del típic Ball Cerdà, una dansa realitzada per l’esbart Cadí, i que antigament havia de començar aquella parella que es casava en un temps molt proper a la festa. En l’actualitat, l’esbart fa una primera “passada” i després la gent del poble s’afegeix a la dansa.

 


D’altra banda els representants del sector gastronòmic de Bagà presentaran les seves propostes, amb les quals el visitant podrà gaudir de la celebració i després degustar un menú on l’arròs pren protagonisme per completar la diada. Per poder degustar els menús caldrà reserva prèvia i el preu oscil·larà entre 15 i 30 euros. 

 


A part, es podran trobar diferents productes típics a la fira d’alimentació artesanal, trobada de plaques de cava, balls tradicionals i tot un programa d’activitats entorn a aquesta celebració.

 

Consulteu aquí els menús dels diferents restaurants que participen en aquest esdeveniment:

Menú Cal Amagat

Menú Cal Batista

Menú Flor de Lis

Menú Niu Nou

Menú Santurari de Paller


Podeu trobar més informació a


www.baga.cat 

Festa de l’arròs a Bagà, l’Alt Berguedà

temps de Nadal / fires d’artesans i pagesos

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..