festa dels mercats i de xató a vilanova i la geltrú

què fer aquest cap de setmana? mercats oberts i festival del xató al garraf

 

Festival del xató a Vilanova i la Geltrú

Festival del Xató i Festa dels Mercats

a Vilanova i la Geltrú


Diumenge 24 de novembre de 2019, el Garraf


El Xató és el plat principal del Carnaval i neix lligat al món del vi. La cerimònia d’aixetonar la bóta, consistia a posar-li una petita aixeta -l’aixetó- que permetia treure el vi. Era l’inici de la festa, i com tota festa anava acompanyada d’un àpat.


Aquest àpat estava format per ingredients salats: anxova, tonyina i bacallà, que eren habituals en el rebost de pagès, acompanyats amb unes fulles de la verdura del temps del fred; l’escarola i unes olives, tot plegat enriquit amb una salsa, feta amb tècniques de clares connotacions àrabs, i amb diversos graus de sofisticació, era d’ús comú entre la pagesia.


Vet aquí un plat què, a l’hora de batejar-lo, tenia el nom predestinat. Si “aixetonaven”, doncs Xató.


És de justícia doncs, que una ciutat retorni als seus orígens, reprengui la tradició i la faci festa per donar-la a conèixer a la resta dels mortals.


Festival del Xató - Festa dels Mercats

El proper diumenge dia 24 de novembre se celebrarà el Festival del Xató i la Festa dels Mercats al Mercat de Mar, una oportunitat única per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic Xató de Vilanova i la Geltrú i per gaudir d'una festa amb una variada degustació de tapes elaborades amb productes que habitualment ofereixen els paradistes del mercat.


L'objectiu del Festival és fer un pas més cap a consolidar aquest esdeveniment com un aparador de la gastronomia vilanovina: els seus plats i els seus productes dins d'un marc incomparable com és el Mercat de Mar.

 

La Festa dels Mercats

La Festa dels Mercats apropa el mercat al ciutadà, oferint altres opcions fora de les què es correspònen a la seva dinàmica habitual, combinant l'esperit de festa amb l'activitat pròpia del mercat i aportant aquest valor afegit que sempre han tingut i han de continuar tenint els mercats municipals, davant d'altres operadors comercials.


Els concessionaris del mercat obren les seves parades per celebrar conjuntament amb el Festival

del Xató, la Festa dels Mercats. El Mercat del Centre 

es converteix en una gran festa ambientada amb

música en viu on els visitants poden comprar i

degustar tapes de màxima qualitat elaborades

pels mateixos paradistes amb productes del mar

i de la terra.

 

www.vilanovaturisme.catRecepta del Xató de Vilanova

(per a 6 persones):

Ingredients per a la salsa:

1 - 2 dents d'all mitjans, 35 ametlles torrades, 12 avellanes torrades, 8 nyores escaldades, molla de pa xopa de vinagre, oli i sal.

Ingredients per al plat:

2 escaroles, 200gr. de bacallà esqueixat i dessalat, 150gr. de tonyina esqueixada i dessalada, 18 filets d'anxova, olives arbequines i olives negres d'Aragó.


Elaboració:

Escaldeu les nyores i deixeu-les reposar. Piqueu en un morter els grans d'all amb la sal perquè no saltin. Un cop ben aixafats, aneu afegint les ametlles i les avellanes i treballeu-ho fins què tot plegat formi una pasta homogènia. Raspeu la part interior de les nyores prèviament escaldades i afegiu la polpa obtinguda al morter. Un cop tot homogeneïtzat, poseu-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda i continueu treballant-ho. A continuació, afegiu-hi lentament oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència desitjada.


En una safata, col·loqueu l'escarola ben escorreguda i un xic de salsa, remeneu bé i serviu després als plats. Afegiu als plats la tonyina, el bacallà, les anxoves i les olives i deixeu que cada comensal, al seu gust, s'hi posi una mica més de salsa.


www.vilanovaturisme.cat

 

és tardor !  fires d’artesans i pagesos

Diumenge 24 de novembre de 2019, el Garraf

El Festival del Xató i la Festa dels Mercats al mercat de Mar és una gran oportunitat per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic xató de Vilanova i per gaudir d’una festa amb una variada degustació de tapes elaborades amb productes que habitualment ofereixen els paradistes del mercat.

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..