festa de la ratafia a santa coloma de farners

què fer avui a girona? concurs de ratafies, sopar popular, fira de productes artesans, mostra de ratfies i productes fets amb ratafia...

 

Festa de la Ratafia

a Santa Coloma de Farners

Del 8 al 10 de novembre 2019, La Selva , Girona >>


fira, mostra i tast de ratafies i productes elaborats

amb ratafia ; demostracions de destil·lació, caminades

i sortides, tallers de pastisseria per a petits i grans, exposicions, xerrades i presentacions de llibres al

voltant de la ratafia i les seves herbes aromàtiques...


L’esdeveniment va néixer com una festa petita que volia retre homenatge a aquest licor d’herbes i, any a any es va anar consolidant i creixent. Tot això ho ha fet possible una ciutat que vol participar de la Festa de la Ratafia i s’esforça per mantenir viva aquesta tradició. Una ciutat viva, amb un destacat teixit associatiu, amb famílies i persones individuals que troben el seu espai en aquesta festa que és molt participativa, popular, valorada i molt particular.


Fira de la ratafia de Santa Coloma de Farners

- programa del cap de setmana -

Durant tots dos dies

Mercat de productes artesans i de proximitat pels carrers del centre. A més, sota les Mesures tindrà lloc el mercat del rest i a la plaça Firal el mercat setmanal. Exposicions al local d’Omnium la Selva ( Anselm Clavé, 2) i a l’Arxiu Comarcal.


Vela de la Ratafia - Pl. Farners

Com a novetats principals hi podreu trobar les ratafies de Santa Coloma amb valor afegit: El Penjat i La Penjada, la Roca Guillera, la Corriols i la Ratafia Malhivern. A banda de la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres), també podreu trobar el domàs, la polsera i el got col·leccionable de la Festa, samarretes, a més dels llibres Els colors de la ratafia, d’Anna Selga, i Petita història de la Festa de la Ratafia, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.


Pl. Farners Espai Xics.  

Es tracta d'un espai que permet als visitants participar en activitats i aprendre a jugar a diferents jocs.


Casa de la Paraula i Arxiu Comarcal

Casa de la Paraula

Exposició “Rosquilles, bunyols, melindros i torrons. la confiteria farnesenca al s. XIX” i Mostra de totes les ratafies presentades al 38è concurs. Espai de presentació de les novetats ratafiaires obert a tots els productors de Catalunya.


Arxiu Comarcal Exposició “Fang”, amb fotografies que el voluntari i fotògraf Jordi Oliver va realitzar en els camps de refugiats de Calais i Dunkerque entre els anys 2015 i 2018. Exemple punyent de la incapacitat dels governs europeus per a gestionar les crisis migratòries del segle XXI.


Vela de la Ratafia Pl. Farners

Mostra explicativa de destil·lació d’aiguardent, a càrrec dels mestres aiguardenters Joan Pujades i Tomàs Bosch (Priorat - Terra Alta).


Ratafiarium  Pl. Firal

Mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia. Hi podreu tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols… tot elaborat amb ratafia.


Divendres 8 de novembre

18 h Mesures. Pl. Farners

Activitat amb la Petita Confraria de la Ratafia. Les Aromes comprovaran el compromís dels aspirants a petits confrares. Tot seguit, en Salvador i la Farners despertaran en Nou Verda i tindrà lloc una ruta per la plaça Farners. Per acabar tindrà lloc l’intercanvi anual d’herbes amb els petits confrares. Amb la col·laboració d’Àrea Cúbica.


2/4 de 7. Biblioteca J. Vinyoli

Conferència a càrrec de la Carme Ruscalleda “Cuina i natura 2.0”. La primera xef amb tres estrelles Michelin posarà en valor els productes del territori i el paisatge de casa nostra a l’hora de presentar plats a taula.


21 h Pavelló de la Nòria

Nit de gala de la Ratafia, amb sopar. En el transcurs del sopar, el jurat expert triarà les ratafies guanyadores del 38è Concurs de la Ratafia, que rebran el premi en la cerimònia que es farà després del sopar.


En finalitzar, tindrà lloc l’acte de nomenament de nous i noves confrares i de la confraressa d’honor, que aquest any serà per a la xef Carme Ruscalleda.


A continuació, espectacle d’humor  El Sr. Marcel·lí fa de Capri i el Sr. Bohigues… no,  amb el millor de Joan Capri.


Menú del sopar: amanida, primer i segon plat, postres, pa, vi i xarrup de ratafia. Preu: 15 €. El sopar serà servit per la Colla Gegantera. Els tiquets són numerats i es venen a: Can Net, Papereria Roger i La Gasela. (Hi haurà opció de menú per a persones vegetarianes o amb intoleràncies; caldrà especificar-ho al moment de comprar el tiquet).


Dissabte 9 de novembre

Durant tot el dia

Mercat de productes artesans i de proximitat pels carrers del centre. A més, al matí, sota les Mesures tindrà lloc el mercat del rest i a la plaça Firal el mercat setmanal.


Local d’Òmnium Cultural

Exposició “La Ratafia a Sta Coloma de Farners: els orígens i les persones”


Pastisseria Trias

Exposició “L’Univers de la Ratafia”, exposició dels cartells de la Festa de la Ratafia i de ratafies de diferents països.


Vela de la Ratafia

Mostra explicativa de destil·lació d’aiguardent, a càrrec dels mestres aiguardenters Joan Pujades i Tomàs Bosch (Priorat - Terra Alta).


Ratafiarium .Pl. Firal

Mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia. Hi podreu tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols..., tot elaborat amb ratafia.


11 h Vela de Circ

Descobriu El Laberint d’Itinerània, una insòlita xarxa de parets transparents i passadissos plens d’enigmàtiques portes on tot el que sàpigues i facis crearà el teu propi camí. Una experiència lúdica per a petits i grans que transforma un espai quotidià en un lloc únic. Obert d’11h a 14 h.


11 h  Arxiu Comarcal

Xerrada tast “El paisatge català de tardor als licors casolans”, a càrrec d’Astrid van Ginkel (Fitomón). 

Places limitades. Preu: 3 euros. Inscripcions a www.ratafia.cat


Vela de Circ Pati de la Salle

Taller familiar de pastisseria amb Quim Manco de la pastisseria La Gasela i Andreu Climent de Can Tuyarro.

Places limitades. Preu: 3 euros. Inscripcions a www.ratafia.cat


11 h  Casa de la Paraula

“Sense segell, ratafia més enllà de la IGP”, tertúlia sobre promoció de la ratafia amb la participació de productors i productores.


Vela de la Ratafia

El conegut i compromès dibuixant Joan Turu signarà il·lustracions numerades del pòster “I la natura em crida” a la parada de No a la MAT Selva. Les obres es podran adquirir a canvi d’un donatiu mínim de 10 € que es destinarà al fons per aturar el ramal de la MAT projectat a l’entorn de Santa Coloma de Farners.


2/4 de 12 h. Jardí de la Ratafia

Sortida de la ruta guiada per l’Univers de la Ratafia, a càrrec de La Sobirana Cooperativa. Passeig per conèixer la relació entre aquest licor i els racons més sorprenents de Santa Coloma, amb tast final de ratafies de la ciutat. Preu 10 € (ruta i tast de pastisseria i ratafies farnesenques); cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat, aforament limitat a 25 persones.


Plaça Firal

Espectacle de circ itinerant Petjades, de Paupalaus. Un nen polonès i el seu avi romanès, convertits en refugiats a causa de la Segona Guerra Mundial, comparteixen el riure per fugir d’una realitat tan dura. Inici a la Plaça Firal i fins a la Plaça Farners


12 h Vela de Circ

Teatre infantil / familiar amb Teatre Arrossegat de Catalunya (companyia Teatre Nu). Una companyia que mou el seu escenari pel món, per representar a places i carrers les històries més conegudes i estimades del repertori universal. L’escenari del Teatre Arrossegat es desplega davant dels ulls del públic per oferir un teatre popular, que s’inspira en l’art i l’ofici dels còmics ambulants. Una proposta plena de joc, popularitat i complicitat amb el públic en la que ens explicaran el conte de la “Cèrvola blanca” i “en Patufet” .


2/4 d‘1. Arxiu Comarcal

Tast “Aprenem a tastar la ratafia i altres licors” amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez.

Places limitades. Preu: 3 euros. Inscripcions a www.ratafia.cat 


13 h Vela de la Ratafia

Demostració pràctica de destil·lació de vi per obtenir l’aiguardent per fer ratafia, a càrrec de Joan Pujades (celler Mas la Caçadora) i Tomàs Bosch.


14 h Casa de la Paraula. Lliurament de premis del concurs d'aparadors, a càrrec de l'Associació de Comerciants.


16 h Pl. Firal Circuit de ponis. Ho organitza: Club Hípic Natura a Cavall.


16 h Mesures  Pl. Farners

Creació de dansa "Nucli", coreografiada per Paula Rísquez, a càrrec d’un grup de joves ballarins i ballarines nascut al centre de dansa D'Art de Santa Coloma de Farners.


2/4 de 5 Pavelló de la Nòria

Concert amb el grup Xiula. Un concert amb el format gran amb el qual gaudirà de valent tota la família! Entrada gratuïta. Aforament limitat a 1.000 persones.


Tot seguit Plantada de gegants amb colles convidades.

Llar de jubilats. Torneig d’escacs de la ratafia. Ho organitzen els Amics dels Escacs Farners. Bases i inscripcions a www.escacsvilobi.cat


17 h Arxiu Xerrada “Expliquem la tradició de la ratafia des de la ciència”, a càrrec de Pau Matias-Guiu, doctor en enginyeria química.  Activitat gratuïta, aforament limitat a 25 persones; cal inscripció prèvia a www.ratafia.cat


Mesures Pl. Farners Creació de dansa "Nucli", coreografiada per Paula Rísquez, a càrrec d’un grup de joves ballarins i ballarines nascut al centre de dansa D'Art de Santa Coloma de Farners.


Casa de la Paraula Presentació de novetats ratafiaires de l'any amb La Penjada i El Penjat de  La Sobirana Cooperativa, Ratafia de nous d'Artesana de Licors, la ratafia hardocre l'Hòstia i la Ratafia Clandestina de Licors Quevall.


Centre, 45 Demostració d’elaboració de neules artesanes davant de la Pastisseria Trias.


2/4 de 6 Pavelló de la Nòria

Cercavila de gegants amb les colles de Ribes de Freser, Riera de Vic i Santa Coloma de Farners  Recorregut: ctra. de Sant Hilari, plaça 1 d’Octubre, passeig Sant Salvador, Noguer, Anselm Clavé, Josep Carós, i plantada al carrer Frederic Clascar. Continuarà pel carrer Hospital, plaça Bisbe Gotmar, Pare Lluís Rodés, passeig Sant Salvador i fins a arribar a la plaça 1 d’Octubre, on es farà el ball final amb totes les colles.


18.00 Vela de Circ. Concert dels combos de l’Escola Municipal de Música Josep Carbó amb Tocats de l'ala, Bandreams i Deixats de Banda 


Casa de la Paraula .Presentació de novetats ratafiaires amb la infusió de Ratafia Roca Guillera, la Ratafia Surrealista de l'Empordà, la Ratafia dels Carboners i la Ratafia de Magnòlia de Priorat B&D Lab.


2/4 de 7 Arxiu Comarcal Presentació del llibre Calidoscopi Informal, d’Albert Jané (Editorial de l’Ela Geminada), a càrrec de L’Acció Paral·lela. Jané és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, Creu de Sant Jordi (1990), Premi Nacional de Periodisme (1997), i ha estat redactor i director de la revista Cavall Fort (1963-1997). A banda dels llibres de gramàtica i de llenguatge, ha fet nombroses traduccions i adaptacions de contes, llegendes... També ha adaptat al català els diàlegs d'una llarga llista de pel·lícules per a adolescents  Es va estrenar com a novel·lista als 86 anys amb una obra en què la ratafia hi és molt present. Mirarem d’esbrinar per què.


20 h Arxiu Comarcal Tast filosòfic de licors i xocolates artesanes “Sense sobretaula no hi ha revolució”, a càrrec de David Palau, autor del llibre d’aforismes L’espurna. Encendrem consciències a través de la degustació de xocolates i licors artesans.

Places limitades. Preu: 3 euros. Inscripcions a www.ratafia.cat


20 h Pl. de la Pau Ball de purificació de les herbes a càrrec de la Confraria Jove. Tot seguit ball de diables.


21 h Pavelló de la Nòria 2n Sopar de Joves de la ratafia.

Menú: Fideuà, botifarra, pa, vi, aigua i xarrup de ratafia; hi ha opció vegana amb fideuà de verdures i hamburguesa vegetal. Preu: 12€

Ho organitza: La Bulla, reserva de tiquets a les seves xarxes socials.


2/4 de 12 h Pavelló de la Nòria Ball de la Ratafia amb Joina, Obeses i Julay’s  (entrada gratuïta). Durant el concert tindrem la visita del Mossèn Hilari de la ratafia l’Hòstia.
Diumenge 10 de novembre / per la tarda i vespre

Tot el dia

Mercat de productes artesans i de proximitat pels carrers del centre.


Vela de la Ratafia

Com a novetats principals hi podreu trobar les ratafies de Santa Coloma amb valor afegit: El Penjat i La Penjada, la Roca Guillera, la Corriols i la Ratafia Malhivern. A banda de la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres), també podreu trobar el domàs, la polsera i el got col·leccionable de la Festa, samarretes, a més dels llibres Els colors de la ratafia, d’Anna Selga, i Petita història de la Festa de la Ratafia, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.


Casa de la Paraula

Exposició “Rosquilles, bunyols, melindros i torrons. la confiteria farnesenca al s. XIX” i Mostra de totes les ratafies presentades al 38è concurs.  Com a novetat, espai de presentació de les novetats ratafiaires obert a tots els productors de Catalunya.


Pastisseria Trias

Exposició “L’Univers de la Ratafia”, exposició dels cartells de la Festa de la Ratafia i de ratafies de diferents països.


Vela de la Ratafia

Mostra explicativa de destil·lació d’aiguardent, a càrrec dels mestres aiguardenters Joan Pujades i Tomàs Bosch (Priorat - Terra Alta).


Pl. Firal Ratafiarium

Mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia. Hi podreu tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols…, tot elaborat amb ratafia.


Pl. Firal Circuit de ponis. Ho organitza: Club Hípic Natura a Cavall.

8 h Parc de Sant Salvador

8a Cursa de la Ratafia amb un recorregut curt (11,5 km) i un de llarg (21 km). Ho organitza: Club Olímpic Farners. Inscripcions a www.olimpicfarners.wixsite.com


11. h Vela de Circ. Descobriu El Laberint d’Itinerània, una insòlita xarxa de parets transparents i passadissos plens d’enigmàtiques portes on tot el que sàpigues i facis crearà el teu propi camí. Una experiència lúdica per a petits i grans que transforma un espai quotidià en un lloc únic. Obert d’11h a 14 h.


Centre, 45

Demostració d’elaboració de neules artesanes davant de la Pastisseria Trias.


11 h Arxiu Comarcal. Xerrada taller olfactiu “Olorem el paisatge de la ratafia”, amb Ernesto Collado (Bravanariz), Com funciona el nostre nas? De què fa olor la nostra ratafia? I el nostre paisatge?

Places limitades. Preu: 3 euros. Inscripcions a www.ratafia.cat


Vela de Circ Taller familiar de pastisseria a càrrec de Quim Trias, de la Pastisseria Trias. Places limitades. Preu: 3 euros. Inscripcions a www.ratafia.cat


12 h Vela de Circ

Espectacle infantil de gran format El llop ferotge. amb la companyia el Príncep Totilau, amb actors, titelles i màscares, adreçat a infants d’entre tres i vuit anys amb participació i interacció directa amb el públic.


Pl. Firal Taller casteller per a infants a càrrec de la Colla Castellera Guillats de la Selva.


Casa de la Paraula Presentació de la IGP Ratafia Catalana2/4 d‘1 . Arxiu Comarcal Conferència “Herbes remeieres i licoreres”, amb el Dr. Martí Boada, professor i investigador del Departament de Geografia i de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB.


13 h Pl. firal Primera actuació de la Colla Castellera Guillats de la Selva a la Festa de la Ratafia


17 h Arxiu Comarcal. Presentació del treball de recerca de batxillerat sobre la ratafia del colomenc Pau Riera. Ens parlarà de l’estudi sobre l’experimentació amb diverses variables en l’elaboració de la ratafia per comprovar la seva eficàcia en el resultat final: temps maceració, quantitat dels ingredients, oxigen, tipus de recipient, importància dels canvis

de llum i temperatura...


18  h Vela de Circ. Pati de la Salle

Concert amb Pau Riba i l’Orchestra Fireluche per presentar el seu nou disc conjunt, Ataràxia.


18 h Jardí de la Ratafia.  Carrer Lluís Món

El gran alambí, transformació de les herbes dels Petits Confrares en l’essència de la Confraria Jove.

Tot seguit, adjudicació d’herbes als nous Petits Confrares. En Nou Verda lliurarà els saquets d’herbes i el diari a cada Petit Confrare nou. Per acabar, en Salvador i la Farners posaran a dormir en Nou Verda fins a l’any vinent.


Arxiu Comarcal

Presentació del llibre Sota la volta del cel amb la seva autora, Glòria Peraita. La novel·la s'ambienta al s. XII i vol ser un record i un homenatge a totes les dones executades per bruixeria a Catalunya


2/4 de 8 h Pl. Firal

Castanyada popular a càrrec de la unitat de Truc 2 de l’Agrupament Escola Roca Guillera.


20.30 h Mesures de la Pl. Farners

Litúrgia de tancament de la 38a Festa de la Ratafia amb la despenjada del penó, i recorregut que durà a la casa del custodi (persona guanyadora del premi de millor ratafia local d’enguany).

www.scf.cat             http://ratafia.cat


 
 

Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners

Del 8 al 10 de novembre 2019, La Selva >> La Festa de la Ratafia té lloc el segon cap de setmana de novembre a Santa Coloma de Farners. És l’acte que obre la temporada de degustació de la ratafia i celebra l’arribada de la fred. Parades amb productes artesans i de proximitat, activitats relacionades amb el món de la ratafia, concerts, presentacions de nous productes i molts més actes que converteixen la capital de La Selva en epicentre de la ratafia.

La Festa de la Ratafia, iniciada el 1982, ha esdevingut un aparador nacional, i modestament internacional, on es mostra tot el que s’ha de saber d’aquest licor, on es fan presentacions i on s’innova. Al mateix temps, on tot un poble se sent identificat, s’involucra i se sent part, orgullosament, d’un projecte col·lectiu noble.

temps de tardor / festes de la ratafia

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..