festes de la sega de l’arròs al delta de l’ebre

amposta, l’aldea, l’ampolla, deltebre i sant jaume d’enveja reviuen les feines tradicionals del camp català

 
 

temps de collita de l’arròs...

 

Festes de la sega de l’arròs del Delta de l’Ebre

Setembre - Octubre de 2018, Amposta, L’Aldea, L’Ampolla, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja : una magnífica oportunitat per reviure com es feia la tradicional sega d’aquest cereal que tantes satisfaccions ens dóna a taula i al paladar. La duresa i la bellesa de les feines del camp, fetes per pagesos acostumats a trepitjar fang amb l’ajut inestimable del seu “animal”, els esplèndids i musculats cavalls de treballar la terra fèrtil dels nostres deltes.

Arriba el temps de collita, l’esforç i la feina de tota l’anyada pendents del cel per poder dir allò

del sac i ben lligat.


Amposta - Casa de Fusta, festes tradicionals de l’arròs.

PLANTADA: 03 JUNY 2018 | SEGA: 07 OCTUBRE 2018

Amposta acull any rere any les festes tradicionals de l’arròs al restaurant l’Estany. Al juny, la plantada, on s’ofereix als visitants participar activament. Una colla de pagesos mostra al públic com els avantpassats del Delta de l’Ebre sembraven els camps d’arrossos. A l’octubre, amb la festa de la sega, es mostra a cop de falç com es segaven els camps d’arròs i les “garbes” eren transportades des del lloc de la sega fins a l’era per a batre-les i extreure el gra d’arròs.

A banda, el Col·lectiu de Cuina “L’essència de l’arròs. Amposta – Delta de l’Ebre”, integrat per disset establiments d’Amposta, ofereix al llarg de les festes tradicionals de l’arròs (tan per la plantada com per la sega) les jornades gastronòmiques de l’arròs amb les que Amposta vol promocionar la cuina de A banda l’arròs.

Per últim, afegir que a la Reserva de Riet Vell, de SEO/BirdLife, es convida a la participació del públic de manera permanent en el projecte Arrosvolució 000, consistent en la producció manual i ecològica de l’arròs, des de la preparació del camp fins l’empaquetat i venda in situ. Hi ha activitat tot l’any.

https://terresdelebre.travel/festesarros/docs/amposta-plantada-2018.jpg

http://www.turismeamposta.catAdreça: Partida de l’Encanyissada, s/n - 43870 Amposta

Telèfon: 977 261 026 - 977 703 453 – 616 290 246

Email: info@restaurantestany.com - turisme@amposta.cat - reservarietvell@seo.orgL'Aldea, festes tradicionals de l’arròs

PLANTADA: 09 DE JUNY 2018 | SEGA: 23 SETEMBRE 2018

L’Aldea era una Almúnia musulmana amb una torre encastellada que fou donada durant la conquesta de la ciutat pel comte Ramon Berenguer IV al cavaller Bernat de Bell-lloc. L’antic poble de l’Aldea, amb el santuari o ermita, la torre i unes cases annexes, es troba al sector SE del terme, en plena zona deltaica, al límit amb el terme de Deltebre .L’economia tradicional s’ha basat en l’agricultura i la ramaderia. Part de les terres conreades són regades per séquies derivades del canal de l’Esquerra de l’Ebre. Els conreus de regadiu s’han promogut molt, com el conreu de l’arròs, de fet actualment l’Aldea disposa d’una superfície de conreu: 2.853,66 ha repartides entre arròs i horta amb 281 comuners. El nostre poble ha tingut un paper clau amb la constitució la Sociedad de Desagüe de los Prados de la Aldea en els orígens de la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre que fou fundada l’any 1907.

El cultiu de l’arròs sempre ha estat present al nostre terme i forma part de la nostra gastronomia diària i de les nostres festes. Les jornades gastronòmiques de l’arròs cuinades pel nostres restauradors, la diada de l’arròs col i fesols que cuinaven les nostres iaies i mares i que recuperem a la cuina diària o la fira gastronòmica són algunes de les jornades-diades i festes que fan que l’arròs formi part de la vida dels Aldeans.

Avinguda Catalunya s/n - 43896 L'Aldea

Telèfon: Tel. 977 450 012

Email: turisme@laldea.cat

https://terresdelebre.travel/festesarros/docs/aldea-plantada-2018.jpg


 

L'Ampolla, festes tradicionals de l’arròs.

PLANTADA: 17 JUNY 2018 | SEGA: 16 SETEMBRE 2018

El nom de l'Ampolla es deu a la forma de l'antiga desembocadura del riu Ebre, i de fet, tots els components del Delta participen de la fesomia de la nostra vila: la mar, la badia, l'aigua, la terra, les dunes... Un aiguabarreig d'essència mediterrània, que alterna el terreny pla d'al·luvió amb la costa escarpada, el fang amb les roques, les oliveres amb els arrossars, els marges amb les llacunes...

Com a poble de tradicions marineres i deltaiques ofereix una riquesa gastronòmica única en aquestes terres, sense poder oblidar els arrossars, que ens envolten. Gràcies a aquestos podem gaudir d’una gran varietat d'arrossos cuinats amb els productes més delicats de la nostra terra i la nostra mar mediterrània, i que ens marca també festes com la Festa de la plantada de l’arròs, al mes de juny, on es mostra i es pot participar activament, trasplantant el planter de l’arròs a l’arrossar i la Festa de la sega, al mes de setembre, on es mostra als visitants el procés tradicional de transformació de l'arròs un cop segat, fins al moment de l'ensacat (el trillar, despallar, ventar, l’assecat) així com es pot gaudir d’una degustació d’arrossos cuinats i música tradicional en viu.

Ronda del Mar, 12 - 43895 L'Ampolla

Telèfon: Tel. 977 593 011 - 977 460 018

Email: info@ampolla.org

Web: www.ampolla.org       

https://terresdelebre.travel/festesarros/lampolla.html
Deltebre, festes tradicionals de l’arròs

PLANTADA: 17 JUNY 2018 | SEGA: 09 SETEMBRE 2018

Les festes de l’arròs de Deltebre es van crear l’any 2001 amb la intenció d’escenificar les diferents feines que es portaven a terme durant el cicle d’aquest cultiu tal com ho feien els nostres avantpassats: el plantar, el segar... així com una sèrie de tradicions de caràcter més lúdic.

Per començar, els pagesos entren a l’arrossar i fan una demostració al públic de com es feien antigament aquestes tasques. Després, tothom qui vulgui , pot entrar a l’arrossar a plantar (al juny) o a segar (al setembre). Una experiència que de ben segur mai més oblidaran.

Quan “la feina” ja està acabada, comença la part més lúdica, amb música tradicional de les Terres de l’Ebre, jota ballada, dinar popular, teatre, jocs tradicionals i concurs de cant de jota improvisada. Una sèrie d’activitats que ens fan reviure una part de la història del Delta i que volem compartir amb tots els nostres visitants.

Àrea de Turisme de Deltebre. Pl. Vint de maig, 1 – 43580 Deltebre

Telèfon: Tel. 977 489 309

Email: turisme@deltebre.cat

http://deltebre.cat

https://terresdelebre.travel/festesarros/deltebre.html
Sant Jaume d'Enveja, festes tradicionals de l’arròs

PLANTADA: 24 JUNY 2018 | SEGA: 30 SETEMBRE 2018

Fa 150 anys, el terme de Sant Jaume era un territori inhòspit, d’aiguamolls, on molts factors dificultaven l’assentament humà. La transformació dels erms deltaics no arribà fins al 1860, amb la construcció del Canal de la Dreta de l’Ebre, que va fer possible el conreu i la introducció de la plantació de l’arròs. La construcció de tota la xarxa de reg, les feines de dessecament i el progressiu conreu de milers d’hectàrees foren tasques molt dures realitzades en un medi hostil i s’allargaren fins ben entrat el s. XX. Són aquests orígens els que han determinat l’urbanisme del nostre poble, i també han forjat el nostre caràcter.

No podem oblidar d’on venim, i les Festes de l’Arròs amb la Plantada a la primavera i la Sega a la tardor són l’homenatge que podem fer als nostres avantpassats.


Av. Catalunya, 22 – 30 – 43877 Sant Jaume d’Enveja

Telèfon: Tel. 977 468 039

Email: aj@santjaume.cat

www.santjaumeturisme.cat

https://terresdelebre.travel/festesarros/sant-jaume.html


 
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html