mercat d’ herbes de la ratafia a santa coloma de farners

mercat d’herbes i flors, sortides al bosc, tallers, concerts, concurs i exposició de flors, activitats per als infants...

 

Mercat, fira, tallers, tastos i festa de les Herbes de la Ratafia

Cap de setmana del 4 i 5 de maig de 2019, Santa Coloma de Farners, la Selva >> El Mercat de les Herbes és una festa per gaudir de la primavera i trobar-se amb altres persones per compartir un cap de setmana, aprendre i viure a través dels 11 tallers, les 6 conferències, les 4 sortides al bosc, 4 concerts, 3 activitats gastronòmiques i altres activitats com el 65è concurs i exposició de flors. A més, serà el punt de trobada de productes locals i artesans amb desenes de parades on comprar plantes, herbes assecades, remeis naturals fets amb herbes o cosmètica natural, entre d’altres.


Al llarg del cap de setmanaels carrers de Santa Coloma de Farners es convertiran en el laboratori experimental on tocar, olorar, remenar i tastar les herbes del nostre entorn. Els tallers són una de les parts centrals del mercat i aquest 2018 podràs aprendre a fer un perfum personal amb essències florals, a tastar de mels, a fer tints naturals amb flors,  a cuinar amb herbes, o aigües de flors i refrescos analcohòlics. I per preparar una farmaciola bàsica tallers de remeis casolans en pediatria i de remeis per a les al·lèrgies estacionals amb herbes remeieres.


Disposeu del programa complet pels dos dies en aquesta mateixa plana.

Fira i Mercat de les Herbes de la Ratafia

a Santa Coloma de Farners


Arriba el 6è Mercat de les Herbes amb 40 propostes per festejar la primavera

El 4 i 5 de maig Santa Coloma de Farners esdevindrà el punt de trobada de referència en la divulgació dels usos de les plantes, de les herbes remeieres i de productors locals i artesans


Xerrades, tallers, tasts, sortides guiades i concerts com

el Reggae per Xics entre les activitats del 6è Mercat de

les Herbes de la Ratafia


La 6a edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia tindrà lloc el 4 i 5 de maig a Santa Coloma de Farners i acollirà 40 activitats que promouen el coneixement i la difusió al voltant del món de les herbes de la ratafia. Després de 6 edicions aquest esdeveniment s’ha consolidat com un punt de trobada de referència d’experts en l’etnobotànica, els usos de les plantes en la salut, la cuina o el benestar i les tradicions remeieres, culturals i populars del nostre país.


La Confraria de la Ratafia organitza aquest mercat amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la col·laboració de nombroses entitats del territori. La darrera edició va rebre prop de 6.000 visitants que van participar en les diverses activitats pensades per a totes les edats.


El Mercat de les Herbes és una festa per gaudir de la primavera i trobar-se amb altres persones per compartir un cap de setmana, aprendre i vivenciar a través dels 10 tallers, les 9 conferències, les 3 sortides al bosc, 4 concerts, 7 activitats gastronòmiques, 4 exposicions i  9 activitats paral·leles com el 66è concurs i exposició de flors, un dels més antics de Catalunya. A més, serà el punt de trobada de productes locals i artesans amb desenes de parades on comprar plantes, herbes assecades, remeis naturals fets amb herbes o cosmètica natural, entre d’altres.


“El mercat acompanya el 66è concurs i exposició

de flors, un dels més antics de Catalunya”


Al llarg del 4 i 5 de maig els carrers de Santa Coloma de Farners es convertiran en el laboratori experimental on tocar, olorar, remenar i tastar les herbes del nostre entorn. Els tallers i les xerrades són una de les parts centrals del mercat i aquest 2019 podràs aprendre a elaborar un perfum personal amb essències florals, a decorar amb herbes de la ratafia, un tast de mels, un de vins naturals, un taller per a la mainada de com fer un alcohol pels cops, un taller d’oli per a massatge eròtic, un taller de les plantes de les dones “Herbolària menstrual” o, ente molts d’altres, un taller refrescos i begudes florals.


Enguany s’ha aconseguit congregar els millors especialistes en el camp de les herbes. Destaquem la xerrada amb tast que farà la Iolanda Bustos, una de les referents de la cuina botànica de casa nostra. Amb ella ens endinsarem al món de la biodinàmica, les flors i la ratafia. el Dr. Joan Vallès, catedràtic de Botànica de la UB, que parlarà sobre el doctor Joaquim Codina i la seva aportació a la botànica, l'etnobotànica i la etnomicologia, Fra Valentí, que presentarà en primicia  “El llibre de la mel” i farà un taller sobre les plantes de la mel amb un tast de tisanes, el Dr. Marc Talavera, del Col·lectiu Eixarcolant, farà una xerrada basada en la seva tesi doctoral “ La recuperació dels coneixements tradicionals com a eina d’un nou model agroalimentari”, la Dra. Montse Parada, etnobotànica i farmacèutrica, en parlarà sobre el cas de l’etnobotànic suís  l’Alfred Vogel, la Pilar Comes parlarà dels sentits i els Parcs de les Olors i, entre d’altres,  en Lluís Borrell ens explicarà la vida de la religiosa “Hildegarda de Bingen” a través d’una xerrada i d’una exposició .


“Santa Coloma de Farners serà un laboratori experimental on tocar, olorar, remenar i tastar les herbes del nostre entorn”


6 propostes que no et pots perdre del

Mercat de les Herbes


1.- El fascinant món de les plantes i les flors. De la mà de la Iolanda Bustos, una de les referents de la cuina botànica de casa nostra, ens endinsarem al món de la biodinàmica, les flors i la ratafia. Dijous 3 de maig a les 19:30 h a l’Arxiu Comarcal. I durant tot el cap de setmana hi haurà un total de 9 conferències de Doctors i altres especialistes en botànica, farmàcia, etnobotànica...


2- Estimulant els cinc sentits.  Teniu 10 tallers per viure intensament la primavera. Des de tallers per fer un ungüent de calèndula, un remei pels cops, decorar amb herbes, un oli per a massatge eròtic, un remei per a la menstruació…  fins a una proposta de la cooperativa La Sobirana creada per a l’ocasió que combina música, degustació de ratafia i poesia a través de la música folk de Despoti.


3- Alguna vegada t’has imaginat un espectacle al voltant d’una paella? “Paella xinxollada” és la proposta del col·lectiu Compartir Dóna Gustet, on tot passarà tot fent una paella per sopar el dissabte 4 de maig a partir de les 19:00 hores.


4- Tallers gastronòmics de tast, el de cuina aperitius amb herbes, a càrrec de la cuinera Laia Farré, de La cuina  de Na Laia, qui cuinarà amb amb productes del projecte “Localitza. Productes de la Selva” (4 de maig a les 12:30 h a la Plaça Farners), el dels 5 sentits de la ratafia amb la Sobirana (divendres 3 de maig a les 22 h) o bé el tast de vins naturals amb Dani Felguera el dissabte a les 12 h a l’Eixida H. Pinxo.


5- A vegades cal retornar al bosc per recuperar costums. Teniu dues opcions per fer una sortida guiada per conèixer la vegetació ruderal de Santa Coloma de Farners i fer una recol·lecció de vegetació comestible: pels més petits, una sortida familiar amb l’Anna Selga el dissabte 4 de maig a les 10 h apel Parc de St. Salvador i pels més grans el diumenge 5 de maig a les 16:00 h al Parc de Sant Salvador amb el col·lectiu Els Corremarges.


6- Un dels plaers de la primavera és poder relaxar-se al sol, a la plaça, a l’hora del vermut. Concert, a l’hora del vermut, amb Reggae per Xics, el diumenge 5 de maig a les 12 hores a la Plaça Farners que finalitzarà amb un dinar popular “viatge gastronòmic a pagès” per què cuina saludable i d’aliments de l’entorn  pot ser també cuina creativa.Activitats per gaudir amb tota la família

Per viure el Mercat de les Herbes de la Ratafia amb els més petits i joves i despertar l’interès pel món de les plantes i les flors us pot interessar la sortida per a nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia al Parc de Sant Salvador, que serà guiada per l’Anna Selga, farmacèutica i experta en herbes, o la parada d’herbes dels Petits Confrares en les que explicaran cada un els usos i propietats de la planta que custodien durant l’any. També es farà un taller per a la mainada per aprendre remeis naturals per a fer fregues pels cops.Si el que us agrada més és la gastronomia, us recomanem el taller infantil “fem un Focaccia amb herbes”  i el taller familiar de fer “refrescos i begudes florals” saludables.


I per festejar l'arribada del bon temps, de la primavera, teniu el concert de Reggae per Xics presentant el seu premiat darrer treball “ballant damunt la lluna”, també l’espectacle de ciència amb Dani Jiménez. Durant tot el cap de setmana hi haurà la Dana Belly Art pintant motius florals a les cares dels assistents al Mercat.Pel públic més jove destaquem una de les activitats més vibrants,, l’Explosió de les Essències amb la Confraria Jove i amb tots els joves que vulguin passar una estona ben divertida amb diferents proves o l’espectacular passejada amb patinets engalanats amb herbes, que es farà pels carrers del centre de Santa Coloma de Farners, i aniran acompanyats pels capgrossos d’aquesta població.


http://ratafia.catPROGRAMACIÓ

MERCAT DE LES HERBES DE LA RATAFIA


Aturem-nos per gaudir, sentir i aprendre.


Des de fa 66 anys, Santa Coloma de Farners acull un dels esdeveniments méciutat, el Concurs-Exposició de flors i plantes, que mostra a totes les colomenques la gran feina feta per moltes ciutadanes durant tot l’any cuidant i polint les seves millors peces per lluir l’esclat de la primavera i festejar l’arribada del bon temps.

   

També des de fa 6 anys, s’ha afegit a tant assenyalada data el Mercat de les Herbes de la Ratafia, que mitjançant xerrades, conferències i tallers vol mantenir la gran tradició remeiera i ratafiaire de les nostres contrades. Els concerts, els espectacles i altres activitats de carrer ens obren els sentis a un poble que s’engalana i surt a la plaça a gaudir de la llum de maig i l’escalfor del sol de primavera.


El Concurs de flors i el Mercat de les Herbes són un moment ideal per deixar enrere els costums de l’hivern, sortir de casa i esmolar els sentits. És el tret de sortida per retornar al bosc, a la caminada de mitja tarda, a retrobar les olors, els colors i els gustos de la terra que ens obsequia, un any més, amb la seva força. Durant aquest cap de setmana ens posarem la mel a la boca perquè ens vinguin ganes d’aprofitar la primavera fins el darrer moment. Descordeu-vos els cinturons que ens aturem per viure una mica més intensament.


DIJOUS 2 DE MAIG

19.30 h Arxiu Comarcal

Xerrada “Biodinàmica, ratafia i flors” a càrrec de Iolanda Bustos, cuinera especialitzada en cuina botànica, responsable del restaurant La Calèndula.


DIVENDRES 3 DE MAIG

22 h Pl. Farners Tast musicat: els 5 sentits de la ratafia. Espectacle tast creat per a l’ocasió, que combina música, degustació i literatura a través de la música folk de Dispoti, el guiatge de La Sobirana i la col·laboració de la Biblioteca Joan Vinyoli.

Places limitades; preu 8 €. Inscripcions a www.lasobirana.catDISSABTE 4 DE MAIG

Durant tot el dia

Mercat del rest amb productors locals de verdures i recol·lectors d’herbes. També mercat setmanal a la plaça del Firal. Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia). A l’Arxiu Comarcal podreu visitar l’exposició “Doctor Codina: metge, botànic, micòleg”. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art.


10 h Parc de Sant Salvador Sortida familiar amb nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia, amb Anna Selga (farmacèutica i experta en herbes).


10 h Pl. Farners Taller “Sabó natural enfeltrat amb esponja de llana d’ovella”, amb Laia Aguilà, del Talleret del Clot. Preu: 3 €.


10.30 h Arxiu Comarcal Presentació del llibre Les plantes de la ratafia, del laboratori a la cuina, a càrrec de les seves autores, Mica Gassiot, Ester Boix i Carme Pedrola.11 hPl. Farners Sortida de la ruta guiada per l’Univers de la Ratafia, a càrrec de La Sobirana Cooperativa. Passeig per conèixer la relació entre aquest licor i els racons més sorprenents de Santa Coloma, amb tast final de les Ratafies 1842. Preu: 10 €; inscripcions a www.lasobirana.cat


11 hPl. Farners 1r Concurs de trencaclosques de Santa Coloma de Farners: competició entre 15 parelles per resoldre un trencaclosques de 500 peces; obsequi per tots els participants i premis per les 3 primeres parelles. Cal inscriure’s individualment, les parelles es faran aleatòriament a l’inici del concurs; edat mínima 16 anys. Preu per persona: 3 €. Col·labora Educa Borras.


11.30 h Pl. Farners Taller “Decorem amb les plantes de la ratafia”, a càrrec de l’Espai Can Mir.


12 h Arxiu Comarcal Xerrada "Joaquim Codina i la seva aportació a la botànica, aspectes etnobotànics i etnomicològics", a càrrec del Dr. Joan Vallès, catedràtic de Botànica a la UB i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.


12 h Plaça Farners Concert, a l’hora del Vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó.


12 h Eixida Can Pinxo

Tast de vins naturals a càrrec de Dani M. Felguera, sommelier del Celler de Can Roca. Places limitades a 15 participants; preu: 10 €.

12.30 h Pl. Farners Taller i tast de cuina: elaboració d’aperitius amb herbes aromàtiques amb Laia Farré, de La Cuina de na Laia. Preu: 3 €


13 h Pl. Farners Presentació de l’edició especial de la millor ratafia local 2018 amb la guanyadora, Imma Calderón. Només se n’han fet 200 unitats, numerades, que seran a la venda exclusivament aquest cap de setmana.


16 h Pl. Farners Demostració de com fer un vestit de vímet per a una garrafa, a càrrec d'Aleix Grifoll, cisteller.


16 h Pl. Farners Taller per a la mainada “Remeis naturals de fregues per als cops”, a càrrec d’Anna Selga, farmacèutica i ratafiaire. Preu: 3 €.


16 h Casa de la paraula Xerrada “Sentir, tocar i tastar”, sobre els Parcs de les Olors, i presentació del llibre amb el mateix nom, a càrrec de Pilar Comes. A continuació, taller per fer-se un perfum personal amb olis essencials. Preu: 3 €.


16 h Arxiu comarcal Taller d'iniciació d'anàlisi sensorial de la mel a càrrec d’Enric Campi, M. Àngels Boixadera, Sandra Garcés i Miquel Gil. Amb la col·laboració de l’EAF Casa Xifra.  


17 hPl. Farners Taller “Ungüent de calèndula”, a càrrec de Núria Draper, recol·lectora i aficionada a les plantes remeieres. Preu: 3 €.


17.30 h Casa de la paraula Taller “Les Plantes de la mel”, a càrrec de fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, i presentació d’El llibre de la mel, de la Col·lecció de l’Ermità. Prepararem una tisana com es feia abans i en farem un tast juntament amb la Ratafia de l'Ermità.


18 h Pl. Farners Taller “Herbolària menstrual: plantes per a les dones”, a càrrec d’Amanda Atzavara de Donacura. Preu: 3 €.


18 h Pl. Farners Explosió de les Essències de les herbes de la ratafia. Activitat de lleure organitzada per la Confraria Jove i dirigida als joves del poble: guerra de cebetes, escenari d’obstacles i amagatalls i molt més... (Cal que els participants portin ulleres de sol o d’aigua per protegir-se els ulls).


19 h Pl. Farners Espectacle “Paella xinxollada”, amb el col·lectiu Compartir Dona Gustet. Mentre cuinem la paella seurem al voltant per compartir receptes, històries i cants. Amb intervencions d’artistes, productors i músics locals, espectacle de dansa aèria i altres sorpreses… Ho organitza La Bulla.


21 hPl. Farners. Sopar popular de paella xinxollada. Preu d’un plat de paella, pa, vi i postres: 10 €. Venda de tiquets a la parada de La Bulla durant el dissabte; venda anticipada a Can Net. Reserves a  www.ratafia.cat.

22.30 h Pl. Farners

Espectacle poeticomusical “Els homes que parlen sols”, de Godai Garcia i Guillem Ramisa.


23.00 h Pl. Farners

Concert de Karamba, set dones i set històries s'uneixen per expandir la melassa a granel, a través de la música llatina.

 

DIUMENGE 5 DE MAIG


Durant tot  el dia

Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia). Últim dia de l’exposició “Doctor Codina: metge, botànic, micòleg” a l’Arxiu Comarcal, i exposició “De Bingen a Gombrèn: deu segles de plantes remeieres” al local d’Òmnium Cultural. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art.


10.30 h Local d’Òmnium Cultural

Inauguració de l’exposició “De Bingen a Gombrèn: deu segles de plantes remeieres” i xerrada “Hildegarda de Bingen no fou ratafiaire, descobrim els seus licors remeiers”, a càrrec de Lluís Borrell, de l’Associació Jardí botànic de Gombrèn.

11 h Pl. Farners

Parades d’herbes dels Petits Confrares dedicades a les herbes de la Ratafia. Tot seguit, lliurament del premi a la remeiera emèrita: Pilar Solà Recasens.

11 h Pl. Farners

Taller “Oli per a massatge eròtic” a càrrec de Gemma Serra de Las Tremendinas. Preu: 3 €.

11 h Arxiu Comarcal

Xerrada “Cura del jardí ecològic: l’experiència del Jardí Botànic Marimurtra de Blanes”, a càrrec de Ventura Torroella i Núria Farré.

11.30 h Local Òmnium cultural

Xerrada “Alfred Vogel: de l’etnobotànica a la indústria, un cas excepcional”, a càrrec de la Dra. Montse Parada, etnobotànica i farmacèutica, directora tècnica de Bioforce A. Vogel.

12 h Pl. Farners

Taller “Refrescos i begudes florals”, a càrrec de Marissa Peláez, de Cor de Montseny. Preu: 3 €.

12 h Pl. Farners

Concert de Reggae per xics amb la presentació de l’espectacle premiat “Ballant damunt la lluna”.

14 h Pl. Farners

Dinar popular a través d’un “Viatge Gastronòmic a Pagès” guiat per Eixarcolant; un àpat saludable i sorprenent per redescobrir la cuina de principi del s. XX tot dinant. Preu 10 €, compra de tiquets a www.eixarcolant.cat i i a la parada de la Confraria de la Ratafia el mateix diumenge.

16 h Parc St. Salvador

Sortida per a conèixer la vegetació ruderal i recol·lecció de vegetació comestible. Punt de trobada al pont del parc de Sant Salvador, amb el col·lectiu Corremarges.

17 h Pl. Farners

Passejada amb patinets engalanats amb herbes pels carrers del centre i acompanyats pels capgrossos de Santa Coloma. Col·labora la Colla Gegantera.

17.30 h Pl. Farners

Taller familiar “Fem una focaccia d’herbes amb els més menuts”, amb Joaquim Manco, de la Pastisseria la Gasela. Preu 3 €.

18 h Arxiu Comarcal

Xerrada “La recuperació dels coneixements tradicionals com a eina d’un nou model agroalimentari”, basada en la tesi doctoral de Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant.

19 h Pl. Farners

Tancament de festa amb l’espectacle científic, amb Dani Jiménez i batucada amb la Confraria Jove.
 

 www.confrariaratafia.cat
 
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/

Herbes que fan primavera a la Selva

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..