fira ramadera i d’artesania de rasquera

fira d’artesans agroalimentaris, degustacions, mostra d’oficis i artesania de la pauma...

 
 

Artesania per a gourmets a la Ribera d’Ebre

 

Olis, Mels, Vins, Pastissets, Formatges... de Rasquera, naturalment!

5 i 6 de maig, Rasquera, la Ribera d’Ebre >>

Les mels directament dels apicultors, els Olis d’Oliva verge Extra, els pastissets artesans, els vins i els formatges artesans de Cabra de Rasquera són algunes de les delícies enogastronòmiques que podreu conèixer, tastar i comprar si us acosteu el cap de setmana a un Ribera d’Ebre plena dels colors de la primavera. Un altre signe d’identitat del municipi són els treballs artesans fets amb la palma ( pauma ) del margalló (trenada), com els cabassos, els senatxos, les callitores, sàrries, sitis, i les catifes.

Fira Ramadera i d'Artesania

de Rasquera


El 5 i el 6 de maig us esperem a Rasquera a la Fira Ramadera i d’artesania. Un any més la principal protagonista de la nostra Fira és la cabra blanca de Rasquera, amb la tradicional baixada dels ramats, el diumenge a partir de les 12 del migdia. Podreu gaudir del programa d’activitats que hem preparat per a tothom i dels productes de les diferents parades d’artesania i d’alimentació.


L’origen del treball de la pauma sembla ser que es remunta al neolític i la seva comercialització també es molt antiga. Així podem trobar al Capítol CI de les Ordinacions de Rasquera de 1573, referències clares a la recol·lecció d’aquesta planta “ Item hordenàrem los jurats y pròmens de dita vila de Rasquera, que qualsevol que farà llenya ho fusta y palmes en dit terme, que sia foraster, pague set lliures de pena…” i també referències de passada en documentació sobre fires d’alguns pobles de Catalunya, des del segle XVI.En aquest sentit, és molt interessant l’article del Sr. Pau Vila, publicat a “La Publicitat” el 21 de gener de 1930, recollit a “Visions geogràfiques de Catalunya”, n’extraurem uns quants fragments que fan palesa la importància de l’artesania de la pauma a les nostres contrades:

“…el margalló, o bargalló, és realment una mena de palma, l’única que, sense conreu, es dóna a Catalunya. Amb tota la seva humilitat, és l’únic. La densitat d’aquesta palma s’ha d’haver aclarit molt en aquests darrers segles, a causa de l’aprofitament abusiu de les seves fulles, primera matèria d’una indústria típica del Prelitoral català: la confecció de sàrries, cabassos,senalles, capelles i escombres. Aquesta manufactura es ben activa al canal de l’Ebre, des de Miravet fins prop de Tortosa. Pels roquissers calcaris dels voltants d’Alfara, Rasquera, Ginestar, Miravet, no és rar, a l’entrada d’estiu, veure-hi escampades fulles d’aquesta palmerola posades al raig del sol perquè llur verdor es blanquegi.


Heus aquí els profits del margalló. Magres com són, han ajudat a viure aquests pobles dels roquissers calcaris pobres de recursos; i alguns encara en viuen, si bé els productes forasters (cautxú, ràfia palla d’arròs, espart) van envaint els mercats …”

Fira Ramadera i d'Artesania

de Rasquera
L’àrea d’expansió comercial de la pauma havia arribat, en altres temps, fins a l’Aragó i molts punts de Catalunya. Actualment la producció ha minvat per la mecanització de les feines del camp i la introducció dels estris de goma o de plàstic. D’aquesta manera ha passat a ser un activitat eminentment artesanal, deixant de banda una mica el seu lligam antropològic amb el tema de la subsistència de l’econòmica familiar.


En l’actualitat l’artesania de la pauma té en el nostre municipi un dels reductes més importants de les nostres terres, la majoria de dones que s’hi dediquen tenen més de cinquanta anys i mereixen la consideració d’artesanes i el reconeixement de tots per mantenir viva aquesta tradició tant antiga. Actualment, es fan cursos per als més petits, i també pels no tan petits, on les artesanes del municipi ens ensenyen a llatar. 

 www.rasquera.cat 
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html