temps de floració a les terres de lleida

on viure la floració dels arbres fruiters a lleida? esclat de primavera als camps de fruita de lleida

 

Temps de floració a Lleida : viu la màgia de la primavera

Caps de setmana de març, 2020 - El Segrià i les Garrigues >> Aquest dies l’horta de Lleida es vesteix de gala gràcies a la floració dels arbres fruiters. Un regal de la natura que enguany acompanyem amb la cultura, l’esport o la degustació de productes locals.

Temps de floració a les Terres de Lleida :

viu la màgia de la primaveraL’espectacular cromatisme de floració dels arbres fruiters del Segrià i les Garrigues ha esdevingut un reclam turístic de primer ordre en aquesta època de l’any i cada vegada són més les poblacions que ofereixen activitats de tota mena al voltant d’aquest fenomen.


Així, diversos pobles de les dues comarques lleidatanes ofereixen la possibilitat de fer magnífiques visites, organitzades o per lliure, als extensos camps de fruiters florits, combinades a vegades amb activitats lúdiques, gastronòmiques i culturals.

 

La floració de presseguers, nectariners i arbres de platerines, paraguaians i ametllers s’ha convertit en un espectacle paisatgístic de primer ordre i permet als visitants que es desplacen a les comarques del Baix Segrià i les Garrigues entre els mesos de febrer i abril viure una experiència sensorial única en què es barregen els colors (blanc, groc, verd, rosat), les textures i les aromes dels fruiters. Molts ajuntaments, a més, han estructurat una oferta turística al voltant d’aquest fenomen.


Al Segrià, Aitona, municipi de referència en l’àmbit del Fruiturisme, inicia aquest dissabte la campanya de visites “La flor rosa dels presseguers” incorporant la possibilitat d’apadrinar un fruiter

>> AITONA-FLORACIO-DELS-FRUITERS-A-LLEIDA


“Alcarràs Florit”

Alcarràs organitza les rutes d’“Alcarràs Florit”, que es desenvoluparan el 7 i el 14 de març, que inclouen esmorzar i explicació de l'evolució vegetativa de l'estat de floració dels arbres a càrrec de tècnics especialistes, temps per fer fotografies i passejada amb autocar per veure diferents arbres en floració i tast de productes locals, com també la possibilitat de participar en el 7è concurs de Fotografia Instagram “Alcarràs Florit”.


La Granja d’Escarp

La Granja d’Escarp ha posat en marxa la “Ruta de la Flor de l'Aiguabarreig”, itineraris de cap de setmana  que possibiliten visitar els camps privats de presseguers, albercoquers o pereres en companyia de pagesos-guies per tal de conèixer el cicle de vida de l'arbre fruiter, i la història, el patrimoni i els trets característics d'aquesta part del ponent de Catalunya.


“Soses en flor”

Soses ha programat la ruta “Soses en Flor” els dies 1, 7, 8 i 14 de març. La passejada transcorre a través dels camps de fruiters florits del terme municipal amb quatre parades en un emplaçament amb bones vistes d’arbres florits, en un petit mas del poble, al poblat ibèric dels Gebuts i a la riba del riu Segre.


“FlorSeròs”

Sense deixar el Segrià, “FlorSeròs” és una ruta que abasta 3 àrees d’interès paisatgístic i monumental: una zona de secà, on podrem veure els contrastos entre les àrees on no arriba cap regadiu i les que tenen extenses plantacions d’arbres fruiters regades pel Segrià Sud; les restes visigòtiques del Bovalar, i el monestir trinitari d’Avinganya.


Torres de Segre, Montoliu de Lleida

i Albatàrrec

Torres de Segre també portarà a terme el març visites guiades amb la intervenció d'experts locals i diversos itineraris a diferents camps de fruiters en plena floració, en els quals s’inclou la pujada al Tossal de Carrassumada, des d’on es pot gaudir de les vistes en 360o de la plana de Lleida.


Montoliu de Lleida ha programat una ruta que inclourà una visita al seu patrimoni hidràulic. Albatàrrec iniciarà també una ruta temàtica a partir del 21 de març.


Activitats a les Garrigues

El Consell Comarcal de les Garrigues ha llançat la campanya “Les Garrigues, zona d’ametllers florits”, que comprèn els pobles de l’Albi, Arbeca, Castelldans, la Floresta i la Granadella. Alguns han organitzat activitats complementàries, com visites guiades, caminades, esmorzars i dinars gastronòmics, tallers de cuina, vermuts i degustacions de productes locals. El dia 1 de març, a Castelldans, hi ha previst un vermut de degustació de productes de proximitat entre ametllers a la zona anomenada “Petita Califòrnia”.


Més informació:

Ajuntament d’Aitona: Fruiturisme

Tel. 973 79 40 10     https://fruiturisme.info/

Ajuntament d’Alcarràs

Tel. 973 79 00 04    https://www.alcarras.cat/

Ajuntament de la Granja d’Escarp

Tel. 973 78 21 98    http://granjaescarp.ddl.net/

Ajuntament de Soses

Tel. 973 78 00 09    https://soses.cat/

Ajuntament de Seròs

Tel. 973 79 78 06    http://www.seros.cat/

Ajuntament de Torres de Segre

Tel. 973 79 60 05    http://www.torressegre.cat/ 

Ajuntament de Montoliu de Lleida

Tel. 973 70 02 80    http://montoliulleida.ddl.net/

Ajuntament d’Albatàrrec

Tel. 973 72 00 13    https://albatarrec.cat/

Consell Comarcal de les Garrigues

Tel. 973 14 26 58    http://www.ccgarrigues.com/

Floració: https://bit.ly/2PtI5SW

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08                          www.aralleida.cat
La temporada “La flor rosa dels presseguers” comença avui dijous i permetrà als visitants gaudir dels fruiters en flor per mitjà de visites guiades que inclouen explicacions didàctiques dels pagesos i l’acompanyament de les guies locals pel patrimoni. Cal dir que Aitona, a través de la marca Fruiturisme, ha estat el municipi pioner a promoure activitat turística a partir de la floració.


Una de les principals novetats que ofereix la temporada “La flor rosa dels presseguers” d’Aitona, emmarcada en la campanya de Fruiturisme que porta a terme l’ajuntament d’aquesta localitat, és la possibilitat d’apadrinar un arbre fruiter. Aquesta iniciativa de dos productors del municipi permet als visitants i als interessats apadrinar un o més arbres, en una campanya que pretén fomentar entre els visitants el coneixement i consum de fruita de qualitat com la nectarina, el préssec o el paraguaià.

Aquest apadrinament es podrà fer de manera presencial (desplaçant-se als camps de fruiters, coneixent a través del pagès el procés de producció i recollint la fruita in situ) o no presencial. Aquesta darrera, i en funció de la quota aportada, dona dret a rebre a casa una caixa de fruita de l’arbre triat, o bé rebre 20 quilos de fruita i conserva. També hi ha l’opció de fer un “apadrinament solidari”, que suposa la donació de fruita a una entitat social. El conegut periodista i empresari Tatxo Benet ha engegat el tret de sortida de la campanya amb l’apadrinament —com a “Padrí d’Honor”— de 100 arbres.

La diputada i alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, va destacar en el decurs de la presentació de la temporada de ‘“La flor rosa dels presseguers” d’Aitona que la campanya té tres objectius principals: donar a conèixer el procés de producció i les excel·lències de la fruita dolça, diversificar l’activitat del municipi i donar a conèixer Aitona i el seu patrimoni agrari, històric i monumental.

El programa d’activitats turístiques que s’ofereixen als visitants per gaudir dels camps agrícoles en flor té el seu punt central en les visites guiades amb les explicacions didàctiques dels pagesos, acompanyament de les guies locals pel patrimoni i, especialment, la possibilitat d’adquirir els productes locals de la gent de la terra. Es tracta de sortides d’unes 3 hores que inclouen dues parts: els camps de fruiters i alguns espais patrimonials d’Aitona. Les rutes es poden fer de dilluns a dijous (inici a les 10.00 h) o de divendres a diumenge (inici a les 10.00, 11.00, 12.00, 14.00 i 16.00 h).

A aquestes guiades cal sumar les rutes amb bicicleta, els passejos amb globus, la caminada del dia 8 de març en les distàncies de 9, 5, 17 i 21 km, les tres rutes a peu per lliure proposades pels organitzadors —la Ruta de Serra Brisa, la Ruta de l’Arbre Fruiter i la Ruta del Camí Verd Natural Aitona-Soses—, les sortides específiques per a professionals de la fotografia i la promoció de productes locals (de la terra i elaborats).

Cal recordar que la Generalitat de Catalunya va premiar la ruta de la flor del presseguer de Fruiturisme d’Aitona com a millor experiència turística del 2019. Es tracta d’un dels màxims reconeixements en matèria turística que atorga la Generalitat, que anualment distingeix la feina del sector del turisme català i la seva contribució perquè Catalunya sigui una destinació turística referent a escala internacional.

Fruiturisme d’Aitona va néixer l’any 2011 per mitjà de l’Ajuntament d’Aitona i al llarg dels darrers anys ha experimentat un creixement exponencial fins a convertir-se avui dia en un dels principals reclams turístics de les Terres de Lleida.

A més, el 2018 es va estrenar una nova i ambiciosa iniciativa turística pionera a les Terres de Lleida, "Aitona, bressol de sants”, que ofereix al llarg de l’any rutes guiades, en horari de matí i de tarda, per espais icònics del patrimoni religiós de la zona.

La temporada d’“Aitona en flor” del 2019 es va tancar amb un balanç de 20.000 visitants.


Més informació:

  

Fruiturisme Aitona

Tel. 973 79 40 10        https://fruiturisme.info/

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08                www.aralleida.cat©TurismeRiberad’Ebre

és primavera : floreixen els fruiters!

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

Restaurants de Catalunya, els Clàssics

Restaurants Clàssics de Catalunya

El canon de la cuina catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Els millors restaurants de Catalunya

Restaurants amb estrella Michelin i +

El canon de l’alta gastronomia catalana

Restaurants que han portat la tradició culinària del país a figurar entre les grans cuines del món amb personalitat pròpia.

Hotels gastronòmics

Escapades amb Estrella

luxe gourmet, millors restaurants amb hotel

Una selecció d’Hotels-restaurant que han merescut el reconeixement dels crítics gastronòmics i aficionats gourmet del país i internacionals: estels Michelin, sols Repsol o ser membres d’exclusives associacions gastronòmiques com Relais & Chateaux o Petits Grans Hotels de Catalunya...

Hotels rurals amb cuina casolana

Hotels rurals amb cuina de la terra

establiments familiars, hostals i cases rurals

Una selecció d’Hotels, hostals, fondes i allotjaments rurals on hi trobareu unes intal·lacions amb la comoditat i el confort suficients per gaudir d’un descans actiu coneixent el territori i alhora,

gaudint de la cuina del país ..