embotits cuits: botifarra blanca o cueta

millors embotits catalans de cansaladers i xarcuters artesans

 
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/
 

Botifarra blanca, cueta

Història


És un dels embotits més consolidats en els nostres hàbits de consum, adient no només per  consumir-la tota sola sinó com a ingredient en tota mena d’àpats.


La botifarra blanca pertany a la gran família de les botifarres. Per la matança, la botifarra blanca s'elaborava després de les llonganisses i dels bulls "especials" –com ara el de llengua– i abans de la botifarra negra, que era sempre l'última. Per fer-la, es reservaven les carns més greixoses –que eren també les més gustoses– i, en alguns casos, també s'hi posaven vísceres. Amb el pas dels anys, la botifarra blanca ha esdevingut un producte d’elaboració industrial, la qual cosa ha generat la seva difusió per tot el territori i la incorporació als hàbits de consum de tota la població.Botifarra blanca, cueta

Descripció i elaboració


Ingredients principals: papada de porc amb retalls de carn magra procedents de les puntes d’altres peces més nobles o del cap, i s’hi pot afegir ventre o careta.


Elaboració: Tota aquesta carn es trinxa i s'amaneix amb sal i pebre, es mescla bé tot el conjunt i es pasta fins a obtenir una pasta homogènia. Quan l'amanida és llesta, s'emboteix, es lliga i es cou a la caldera.


Presentació: La botifarra blanca es presenta per peces individuals d’un calibre que pot oscil·lar entre 24 i 45 mm cadascuna. La llargada varia entre els 20 i els 30 cm. Es pot presentar amb tots dos extrems lligats i junts, amb forma de ferradura, o bé recta. El seu color és beix-grisós, més o menys pàl·lid segons el productor. La textura pot ser lleugerament granelluda o fina, segons com es trinxi la carn i es pasti el greix.


Botifarra blanca, cueta

A la cuina


La botifarra és excel·lent amb pa sucat amb tomàquet o senzillament sola, a bocins, i pot integrar-se en fustes d'embotits, en entremesos i amanides, a l’escudella tradicional i feta a la brasa. Al costat de la botifarra negra i de bocins de cansalada del coll, la botifarra blanca forma part de la popular truita de Dijous Gras.


► 
Propostes gastronòmiques i promocions
gourmet
►../GOURMETCATALUNYA/PROPOSTES-GASTRONOMIQUES.html