EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ ☆ GOURMET CATALUNYA, CATALUNYA GOURMET ☆ ☆ GOURMETCATALUNYA, CATALUNYAGOURMET ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ EL TOMÀQUET, ORIGEN I PROPIETATS NUTRICIONALS I GASTRONÒMIQUES ☆ ☆

GOURMETCATALUNYA

el tomàquet


 
PORTADA../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
AGENDA../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html

El Tomàquet, origen

i propietats gastronòmiques

El tomàquet pertany a la família de les solanàcies, com el pebrot o l’albergínia. L’origen d’aquesta planta el trobem a la zona tropical de centre i sud-amèrica i sembla que el seu nom prové del nom asteca “tomatl”, “xitomate” i “xitotomate”.

A Catalunya el conreu del tomàquet és molt extens i ampli en tota la façana mediterrània així com a la zona de Lleida i dels vallesos.


Els tomàquets són un ingredient essencial a moltes cuines del món. Es pot consumir sencer i de moltes formes: amanides, en sopes calentes (de peix, per exemple) o fredes (gaspatxo, salmorejo, etc.), en sucs de fruites i hortalisses (en anglès smoothies) o també cuits, fregits, al forn i farcits. Així doncs, el tomàquet té múltiples aplicacions. A casa nostra tenim una gran riquesa en varietats de tomàquets, i en els darrers anys se n’estan recuperant moltes que havien quedat oblidades. La seva forma difereix segons la varietat (esfèrica, allargada, periforme...).
 

Propietats Nutriticionals

del Tomàquet

És una hortalissa que destaca per ser una bona font de vitamina C, i de provitamina A (betacarotens). A més, el tomàquet i els seus derivats (triturats de tomàquet, salses, sopes, sofregits, etc.) destaquen pel seu contingut en licopè, un compost amb elevat poder antioxidant i responsable del seu color vermell. La quantitat de licopè incrementa amb la maduració i també amb el fet de créixer a la planta. Triturar i cuinar el tomàquet així com mesclar-lo amb oli d’oliva, facilita l’absorció del licopè. Com la majoria d’hortalisses, el tomàquet aporta poques calories i una quantitat destacable de fibra


www.gencat.cat/tomàquet i salut 

Varietats catalanes

de tomàquets


El Tomàquet

del Maresme

A la comarca s’hi conreen un gran nombre de varietats de tomàquet, però entre les més valorades per menjar amanides hi trobem el tomàquet pometa i el de Montserrat.

SABER-NE MÉS


Varietats antigues dels tomàquets del Vallès Oriental

Les varietats antigues de tomàquet del Vallès han estat recuperades per l’Associació Llavors Orientals, un grup d’hortolans vallesans amb vocació de recuperar la biodiversitat cultivada hortícola.

SABER-NE MÉS


El Tomàquet Montgrí

al Vallès Occidental

La varietat Montgrí s’ha obtingut a partir de les varietats tradicionals de tomàquet de la variant morfològica dels tomàquets de Montserrat, Pera de Girona.


SABER-NE MÉS

► 
Jornades Gastronòmiques del mes
info i enllaços
►
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/