els calçots: dels pagesos de valls i l’alt camp a les millors taules

calçot igp valls, on menjar calçots, la cuina del calçot, restaurants de calçotades, gran calçotada a valls

 

Els calçots

Què són? Quan n’és temps?


El calçot és una ceba tendra tendra, blanca i dolça que, rostida a al foc ben viu i acompanyada de salsa romesco, és la base de la calçotada.


Fins entrat març es pot degustar en nombrosos restaurants un menú especial a base de calçots, botifarres, carns a la brasa, vi i postres. Atrau cada any a milers d'aficionats i s'ha convertit en la base econòmica de tota una regió.


La seva temporada era gener a març. No obstant això, l’èxit gastronòmic de les calçotades ha avançat la temporada, que s'obre ara amb la Jornada gastronòmica del calçot a Vall a finals de novembre. Fa anys, de forma oficial la temporada començava amb la calçotada de Valls, que es celebra l'últim diumenge de gener que coincidia de ple amb les tasques hivernals

de l’esporga d’arbres i poda de les vinyes.

Ara el boom del calçot està allargant la temporada, fins i tot després de Setmana Santa.


Els calçots

El conreu : “calçant” les cebes


El procés de conreu del calçot comença quan, als darrers mesos de l'any, se sembra la llavor de la ceba blanca. Quan la ceba ha germinat i ha crescut, s'arrenca del terra que l’acollida i es torna a plantar en una altra terra apropiada, en la qual va creixent. S’ha d’esperar que tregui cabeça com una ceba normal, llavors s’arrenca una altra vegada (hem arribat al temps d’estiu), es guarda unes setmanes i llavors s’escapça el tros de dalt i es torna a plantar, ha de quedar mig colgada, mostrant la blancor de la planta a l’exterior.


Hi ha un precepte agrícola que diu “la ceba ha de sentir les campanes”, cosa que vol dir que, en plantar la ceba, s’ha de colgar molt poc. Segons els pagesos, val més plantar els calçots en època de lluna vella.


A mesura que creix la planta, cal anar-la calçant, és a dir, envoltant-la de terra (aquesta operació de calçar els calçots es repeteix diverses vegades i té per objectiu fer que el calçot “s’estiri” més i es mantingui blanc i tendre.


Els calçots es cullen preferentment entre els mesos de novembre i abril.

Qui els va inventar ?

En Xat de benaiges i els calçots


El calçot va ser descobert per un solitari ciutadà vallenc anomenat Benaiges, de finals del segle XIX conegut amb el sobrenom de “Xat de Benaiges” qui començà a coure a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella conreats especialment per a ésser cuits a la flama, i que també fou ell qui s’enginyà l’amaniment o la salsa que, amb algunes variants, avui mengem.www.igpcalcotdevalls.cat


www.cambravalls.com

 

Els calçots de Valls, delicioses cebes tendres i dolces...

El calçot és una ceba tendra tendra, blanca i dolça que, rostida a foc ben viu ( sempre amb la flama ben viva, mai a la brasa! ) i acompanyada de salsa romesco, és la base de la calçotada. La temporada és la dels mesos freds, coincidint amb la poda de la vinya i els arbres fruiters amb els que està estretament lligada, perquè dels sarments que al foc fan una flama viva els pagesos hi coïen primer els calçots i amb les brases que quedaven, hi feien després la carn i els embotits ...i el porró que no falti !

temps de collita / temporada de calçots :)

tasta & gaudeix el teu país !

Festes i Fires

de temporada

tast i festa a Catalunya

Restaurants

a Catalunya

millors cuines del país

Restaurants Carta

de temporada

les 4 estacions a taula

Escapades de tast

Hotels Gourmet

tast & relax al teu país

PORTADA
../GOURMETCATALUNYA/PORTADA.html
VIANDES & CARNS
../CARNS_GOURMET/CARNS_XARCUTERIA.html
XOCOMEL
../GOURMETCATALUNYA/XOCOMEL.html
MERCATS
../GOURMETCATALUNYA/MERCATS.html
DEL CAMP
../GOURMETCATALUNYA/DEL_CAMP.html
NITGOURMET
../GOURMETCATALUNYA/NITGOURMET.html
FORMACIÓ
../GOURMETCATALUNYA/FORMACIO.html
DELICATESSEN
../GOURMETCATALUNYA/DELICATESSEN.html
RESTAURANTS
../GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
ESCAPADES
../GOURMETCATALUNYA/ESCAPADES.html
AGENDA
../GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
LLET & LACTIS
../GOURMETCATALUNYA/LACTIS.html
DEL  MAR
../GOURMETCATALUNYA/DEL_MAR.html
PAÍSDEVINS
http://paisdevins.com/PAISDEVINS/PORTADA.html